- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шоћ: Рушење владе ризичан потез, јер није могуће без ДПС-а

© Youtube/Al Jazeera BalkansСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пратите нас
Драган Шоћ, адвокат и бивши предсједник Народне странке, каже за Спутњик да је Демократски фронт најавом да је за избор нове Владе повукао озбиљан политички потез са много ризика.
Уколико, након најаве, одустану од избора нове Владе, показаће се, истиче Шоћ, као политички неозбиљни, а ако, пак, истрају на смјени, то не могу остварити без подршке Демократске партије социјалиста, а онда је питање како ће на то реаговати њихови бирачи.
“Да би се изабрала нова влада потребно је смијенити стару, а први корак ка томе је покретање иницијативе за изгласавање неповјерења у Скупштини. Уколико се неповјерење изгласа, онда 41 посланик може предложити новог манадатара или скратити мандат Влади. Онај који је отказао политичку подршку треба да покрене уставну процедуру изгласавања неповјерења, за то је потребно 27 посланика и 41 да је подржи", указује Шоћ.
Он сматра да би овакав сценарио био немогућ без подршке највеће опозиционе странке ДПС што, како напомиње, отвара питање како ће на то реаговати присталице Демократског фронта.
"Политички би било неозбиљно да неко каже да ускраћује подршку Влади и да ће покренути поступке избора нове владе, а да не учини ове кораке. С друге стране озбиљан је политички ризик кренути у рушење те владе јер се поставља питање како ће бирачи реаговати. Да би се срушила влада мора се имати подршка опозиције, односно обавезно ДПС-а", оцјењује Шоћ.
Он истиче да ако се покрене иницијатива у Скупштини и смијени постојећа Влада, даје се могућност да предсједник Мило Ђукановић да мандат и прилику некоме другоме да састави Владу у року од 30 дана. Да каже, ви сте имали шансу, па да видимо да неко други буде мандатар. Та Влада може бити и техничка и мањинска, може да јој задатак буде припрема нових избора. Ко донесе потписе 41 посланика тај може бити мандатар.
“Дакле, ово је озбиљан потез и ако желите да уђете у причу око рушења Владе, ви већ треба да сте свјесни са ким можете тај посао да обавите”, каже Шоћ.
Милан Кнежевић долази на преговоре - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
РЕГИОН
Кнежевић: Дешавања у Влади подсјећају на турске сапунице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала