- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Совјетска јунакиња: 64 године од како се Лајка винула у свемир

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЛајка није била сасвим обичан пас. Било је то мало створење тешко свега 6 килограма, мешанка хаскија и теријера са московских улица, навикла на хладноћу и екстремне услове.
Лајка није била сасвим обичан пас. Било је то мало створење тешко свега 6 килограма, мешанка хаскија и теријера са московских улица, навикла на хладноћу и екстремне услове. - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пратите нас
Пре тачно 64 године, 3. новембра 1957. године, лансиран је други вештачки Земљин сателит. У капсули „Спутњика 2“ се налазио пас Лајка, прво живо биће које се „винуло“ у Земљину орбиту.
Поставља се питање зашто су се совјетски конструктори приликом лансирања ракета са људском посадом ослањали на псе?
Разматране су различите опције, међу којима су биле мишеви, пацови, мајмуни, па чак и мачке. Американци су, на пример, преферирали рад само са мајмунима. Међутим, у СССР избор је пао на псе. Оснивач свемирске медицине, познати лекар Олег Газенко, чак је одлазио у циркус да посматра дресиране псе и мајмуне.

Схватио је да су мајмуни превише емоционално нестабилни, а да су пси мање хировити и да их је лакше дресирати.

То је било веома важно, јер је требало да летови са псима одреде утицај свемира на живе организме. Својевремено је академик Газенко поделио са дописником „Руске газете“ многе до данас непознате детаље у вези са лансирањем првог на свету Земљиног биолошког сателита.
„Као што је познато, у Русији је 1957. године направљена интерконтинентална ракета Р-7, један од најпоузданијих система способних да носе терет изван Земље. Хладни рат је био у току и руководство земље је поставило циљ – да целом свету покаже да поседује тако моћно средство. Како? Већ тада је било планирано стварање велике свемирске лабораторије, што је и реализовано у трећем Земљином сателиту. Међутим, решење овог најсложенијег научно-техничког проблема било је директно везано за решење идеолошког проблема – пробој у свемир требало је да се деси до 40. годишњице Велике октобарске револуције. И не касније. Ипак, сви су схватали да претерана трка може да се претвори у неуспех. Стога је изабран компромис, односно паралелно прављење још два уређаја ─ поједностављена свемирска лабораторија, али са животињом, и врло једноставна варијанта – мали 'балон' тежине до 80 килограма са радио предајником. Који се пре појави, полетеће. Први се појавио 'балон'. Због чега?“, рекао је раније Газенко.

Намерно изабран мешанац

Лајка је пронађена на улици, подсетио је научник.
Разумљиво је зашто су научници рачунали на мешанце. Они су изузетно паметни, непретенциозни, цене када се људи брину о њима као ниједан расни пас.
Припрема „крзнених космонаута“ била је веома мукотрпна и трајала је месецима, али су наде стручњака биле потпуно оправдане.
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПас Лајка
Пас Лајка - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пас Лајка
Узгред, постојала су још два претендента на први свемирски лет – пси Албина и Муха. Албина је већ два пута учествовала у суборбиталним летовима, али је била скотна и донета је одлука да је оставе у резерви. С друге стране, Муха је „одбијена“ због кривих шапа – објашњење је било да не би изгледала лепо на фотографијама. Одлучено је да на њој буду тестирани рад апаратуре и различити системи.

Од почетка осуђена на пропаст

Крајем октобра 1957. године, Лајка и њена замена стигли су обичним редовним авионом најпре у Ташкент, а одатле у село Тјуратам недалеко од Бајконура. Главни конструктор Сергеј Павлович Корољов већ је био тамо. Започето је склапање сателита.
„Комуницирали“ смо повремено са Лајком преко прозора и са узбуђењем пратили како ће се прилагодити условима лета, додао је Газенко и подсетио да је лансирање почело на време и да је све ишло по плану.
Наравно, Лајка је од почетка била осуђена на пропаст, јер механизам за повратак тада још увек није постојао, испричао је академик.

Међутим, иако је било очекивано да ће угинути отприлике недељу дана након полетања, Лајка је угинула знатно раније – о чему није било ни речи у званичном извештају о резултатима другог вештачког Земљиног сателита, ни касније, истакао је он.

Када смо се вратили у Москву, људи који су учествовали у припреми Лајке за лет уопште нису били расположени за славље. Јавио се осећај као да смо изгубили веома блиско створење, рекао је Газенко.
Затим је лансирано још неколико биолошких сателита са најразличитијим животињама, од мишева до мајмуна. Према његовим речима, у свемиру су биле чак и корњаче, које су штавише постале прва жива бића која су летела око Месеца.
© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаСпоменик псу Лајки у Москви
Споменик псу Лајки у Москви - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Споменик псу Лајки у Москви
Најпознатији „пси-космонаути“ после Лајке били су Белка и Стрелка који су 19. августа 1960. године изведени у свемир на „Спутњику 5“ и успешно се вратили на Земљу. Са њима је у летелици било 40 мишева и два пацова.
Лајка ће заувек остати запамћена у историји космонаутике. Јунакињи, која је страдала у име науке, подигнут је споменик у Москви 2008. године на територији Института за војну медицину, на месту где је припреман свемирски експеримент.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала