- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта се догађа у Сингапуру: Вакцинисано 84 одсто, строге мере, а све више тешких случајева заразе

© AP Photo / Ee Ming TohПара в масках у статуи Мерлиона в Сингапуре
Пара в масках у статуи Мерлиона в Сингапуре - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пратите нас
Сингапур има једну од највиших стопа вакцинације на свету, чак 84 одсто становништва примило је две дозе вакцине, док је 16 одсто примило трећу. На снази су строге мере, као што је забрана окупљања више од две особе. Међутим, број заражених вирусом корона драстично је порастао, а и болнице су све пуније тешким случајевима.
Дневни број заражених вирусом корона прошле среде први пут је у Сингапуру прешао бројку од 5.000, а иако је та бројка у међувремену пала на просечно 3.000 заражених дневно, забрињава пораст тешко оболелих којима се мора пружити интензивна медицинска нега. Због тога долази до неиздрживог притиска на здравствени систем Сингапура, јер се приближавају ситуацији у којој неће бити довољно кревета, али ни особља, нарочито након што је због кризе са корона вирусом прошле године део медицинског особља у тој земљи дао отказ, пише „Саут чајна морнинг пост“.

Већина случајева у октобру, иако је велики број вакцинисаних

Од почетка пандемије до овог понедељка, Сингапур је забележио више од 200.000 случајева заразе. Већина их је забележена овог октобра, што се сматра доказом високе заразности делта соја. Локални стручњаци истичу како делта сој пацијенте у Сингапуру често доводи у тешко стање и захтева интензивну негу уз употребу кисеоника.
Дејл Фишер, професор Националног универзитета у Сингапуру, тврди како је пораст броја заражених очекиван. Додаје да су вакцине врло ефикасне, али да не могу пружити довољно квалитетну заштиту против асимптоматских случајева, али и благих обољења.
„Чим рестрикције попусте, свака земља може очекивати пораст броја благих случајева. Делта нам је доказала да се зараза може проширити изузетно брзо међу невакцинисаним особама, али и онима које су вакцинисане“, каже Фишер, који је и челник Глобалне мреже за алармирање и брзи одговор на пандемијске кризе при Светској здравственој организацији.
Његов колега Алекс Кук каже како је новом таласу у Сингапуру допринело попуштање мера праћења контаката, изолације и самоизолације.

Попуњено 90 одсто кревета у болницама

Тренутно је у Сингапуру попуњено 90 одсто болничких капацитета. У свим болницама на одељењима интензивне неге на располагању је 380 кревета, а 219 их је резервисано само за ковид болеснике. Две трећине кревета на интензивној нези је заузето. Очекујући да ће се бројке само повећавати, болнице већ најављују повећање броја кревета за ковид болеснике на 280, на штету других пацијената, наводи „Саут чајна морнинг пост“.
Управник Одељења за болничке услуге при сингапурском министарству здравства, Лео Сију Јонг каже како је национални здравствени систем спреман да повећа број кревета на интензивној нези на 1.000 и тврди да имају довољно опреме, лекова и стручног особља.
Ипак, према речима министра здравства Џанила Путучеруа, то није и не може бити дугорочно решење, јер би преусмеравање и преоптерећење особља могло довести до пада квалитета здравствене неге за друге пацијенте. Каже да су болнице већ препуне, те да се код особља осећа умор и исцрпљеност.
CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/zhenkang/Cropped photo / Мере у Сингапуру су строже него у већем делу Европе
Мере дистанцирања у Сингапуру због вируса корона - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Мере у Сингапуру су строже него у већем делу Европе
Многи здравствени радници у Сингапуру нису били на годишњем одмору од 2020, док њих 90 одсто није уопште потрошило дане за одмор.
Министар напомиње да је 1.500 запослених у здравству дало отказ у првој половини ове године.
Путучеру каже како је Сингапур имао 300 кревета интензивне неге пре пандемије, док је просечна стопа заузетости била 63 одсто. Објашњава како би, да су на почетку пандемије преусмерили новац за ширење интензивне неге, друга одељења била суочена са недостатком пара, људства и опреме.
„Имали бисмо ситуацију да кревети, опрема и људи стоје неискоришћени, док су друга одељења претрпана послом“, рекао је.
Око 98 одсто заражених у Сингапуру има благе или никакве симптоме, али и те се бројке мењају.

Мере строже него у Европи

У Сингапуру је 84 одсто од 5,45 милиона становника примило обе дозе вакцине. Премијер Ли Сјенлунг каже да власти пажљиво прате и пораст броја случајева у Европи.
„То се и нама може догодити, али морамо ићи корак по корак. Све ово врло је фрустрирајуће и умара нас јер сваки пут кад мислимо да смо победили вирус, дођемо до неког новог изазова“, казао је Сјенлунг.
© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаЛи Сјенлунг, премијер Сингапура
Ли Сјенлунг, премијер Сингапура - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Ли Сјенлунг, премијер Сингапура
Тренутне мере дистанцирања требало би да буду укинуте 21. новембра, иако су власти најавиле да би могле да попусте и раније, ако бројке буду повољне. Мере у Сингапуру су генерално далеко строже него у добром делу Европе, маске су обавезне готово свуда, а широке су и рестрикције јавних догађаја. Посебно су строге мере за угоститељство па је, на пример, посета ресторанима дозвољена само вакцинисаним особама, под условом да их за истим столом не буде више од две.
Упркос великом броју случајева, Сингапур има изузетно ниску смртност од ковида, свега 0,2 одсто пацијената заврши с фаталним исходом док је та бројка у другим земљама далеко већа. Међу преминулима су углавном старије и/или од раније болесне особе. Власти подсећају да је и пре пандемије око 4.000 људи годишње умирало због грипа, вирусне упале плућа или других респираторних болести те да није дошло до повећања смртности током пандемије, наводи „Саут чајна морнинг пост“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала