- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: Север Европе стратешки значајан за НАТО

© AP Photo / Mads Claus RasmussenГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пратите нас
Регион северне Европе је стратешки важан за НАТО посебно у условима растуће тензије са Русијом, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг говорећи пред Саветом министара Северних земаља у Копенхагену.
„Северни регион је важан за НАТО делимично зато што су земље (региона) чланови и блиски партнери, али и зато што се регион граничи са Балтичким морем које је последњих година било изложено све већим тензијама и поновном наоружању. Сведоци смо значајног поновног наоружавања руских трупа на Балтику са распоређивањем нових савремених система наоружања“, рекао је Столтенберг.
Столтенберг је додао да је Русија на Арктик поставила нове подморнице и ракетне системе и изводи више вежби него што је то чинила раније.

„Северни регион такође је кључан за повезивање са Северним Атлантиком, штитећи везе између Северне Америке и Европе током криза или сукоба. Све ово Северни регион чини значајним за НАТО“, истакао је генерални секретар Алијансе.

Он је потврдио да врата НАТО- а остају отворена за Финску и Шведску, али да он неће давати премијерима ових земаља никакве савете у вези са чланством.
У среду се у Копенхагену одржава седница Савета министара Северних земаља на којој учествују шефови влада региона.
Русија последњих година изјављује о невиђеној активности НАТО-а на својим западним границама. НАТО проширује иницијативе и назива их „обуздавањем руске агресије“. Москва је више пута изражавала забринутост због повећања снага Алијансе у Европи. Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемарити дејства која су потенцијално опасна по њене интересе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала