- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Улазимо у триполарни, стратешки нестабилнији свет: Амерички генерал о ривалству и могућем рату сила

© REUTERS / ALEXANDER DRAGOЛого Пентагона у сали за брифинге у Арлингтону
Лого Пентагона у сали за брифинге у Арлингтону - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пратите нас
Вашингтон се залаже за дијалог НАТО-а са Русијом и Кином, међународној заједници најмање је потребан рат великих сила, изјавио је председавајући начелника штабова америчке војске генерал Марк Мили на Безбедносном форуму у Аспену.
„Мислим да смо у овој фази у периоду мира између великих сила. И желимо то да задржимо. Волели бисмо да то и даље буде (управо) ривалство. Последње што је свету и Сједињеним Америчким Државама потребно је рат великих сила“, истакао је Мили.
Према његовим речима, с тим у вези потребна је „међусобна комуникација са Русијом, Кином или било којом другом земљом“. Он је напоменуо да се то може догодити и путем посредника и директно.
„Мислим да је то мудар приступ. Чврсто сам убеђен да не треба разговарати само са савезницима, партнерима и пријатељима, већ је апсолутно неопходно разговарати са противницима и непријатељима“, сматра амерички генерал.
Он је нагласио да већ сада постоје механизми за међусобну комуникацију између Сједињених Америчких Држава и Русије, као и између НАТО-а и Русије.
Како је навео, НАТО има све могућности за то: постоје људи који подржавају директну сарадњу са Русијом, као и са Кином и другим земљама.

Стратешка нестабилност

Амерички генерал додао је да светска заједница улази у доба повећане стратешке нестабилности.
„Улазимо у триполарни свет, где су Сједињене Америчке Државе, Русија и Кина све велике силе. Ми, по мом мишљењу, улазимо у свет који ће потенцијално бити стратешки нестабилнији него, рецимо, у последњих 40, 50, 60 или 70 година“, нагласио је Мили.
Он је објаснио да ће повећани значај имати „одржавање мира између великих сила“.
„Налазимо се у 76. години мира између великих сила. И улазимо у период, по мом личном мишљењу, потенцијално повећане нестабилности и ризика. И ми (САД), Русија, Кина, као и сви остали, сви савезници и партнери (Вашингтона), морамо да будемо веома опрезни... у погледу начина на који поступамо једни с другима у перспективи“, упозорио је амерички генерал.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала