- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова о „руским снагама у близини украјинске границе“: Читава лажна кампања америчких медија

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пратите нас
Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова демантовала је наводе америчких медија да Русија наводно нагомилава снаге у близини украјинске границе. Како каже, не ради се о једној дезинформацији, већ је у питању читава лажна кампања.
Она је скренула пажњу на то да су у питању најмање три америчка медија – „Политико“, „Вашингтон пост“ и „Форин полиси“, која су „као по директиви у правом нападу панике“ објавила материјале о „довлачењу руске војске ка граници Украјине“.
„То није била једна лажна вест, већ читава нова фејк кампања у америчким медијима“, објаснила је Захарова.
Према њеним речима, амерички медији су извукли фотогафије наводно руских тенкова код украјинске границе из разних извора. Поред тога, нико се по том питању није обратио руској страни, додала је портпаролка.

„Шта могу да кажем, амерички новинари су са задовољством објавили лажну вест опремивши је фотографијама и видео-материјалима који доводе у питање њихово критичко размишљање. Притом, извукли су их са 'ТикТок' налога и позивају се на вороњешке блогере. Нико нас није контактирао. Уверена сам да нису контактирали никога са руске стране ко би представљао нашу земљу. Али то је класика“, рекла је Захарова, имајући у виду писање листа „Политико“.

Како каже, не би се зачудила да амерички медији ускоро објаве „фотогафије неког тенковског конвоја Т-34 у близини поморских граница Белорусије“.
Раније је амерички лист „Политико“ објавио је сателитске снимке који, како тврде, показују да Русија наводно групише снаге и војну технику на граници са Украјином. У чланку се напомиње да су снимци који „показују да Русија нагомилава тенкове, самоходно оруђе и војни арсенал“ у подручју града Јељни који се налази у Смоленској области. Интересантна је чињеница да се она налази на граници са Белорусијом, а не Украјином.
Претходно је лист „Вашингтон пост“ јавио 30. октобра да амерички и европски званичници изражавају забринутост јер, наводно, прате пребацивање дела руских снага ка граници са Украјином. У чланку се наводи да су западне земље посебно почеле да примећују ово премештање последњих недеља након што је Русија средином септембра завршила велике војне вежбе са Белорусијом „Запад 2021“.
Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије на граници са Украјином. Са своје стране, портпарол председника Русије Дмитриј Песков рекао је да Русија премешта трупе у оквиру своје територије и по свом нахођењу. Према његовим речима, то никога не угрожава и никога не треба да брине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала