- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

У чему је тајна ваксерског „дербија“: Зашто се Партизанови играчи вакцинишу, а Звездини не

© Фото : ФК ПартизанАлександар Станојевић
Александар Станојевић - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Пратите нас
Изненађујући пораз фудбалера Црвене звезде против Радника у Сурдулици изнео је у центар пажње тему о којој није било много речи у претходном периоду – спортски директор Митар Мркела је у јавном саопштењу замерио играчима на залагању и поменуо чињеницу да већина њих није вакцинисана против вируса корона. Спутњик спорт истражује зашто.
Фудбалери Звезде играју у променљивој форми у домаћем првенству, уписали су већ два пораза што је за њих било незамисливо у претходном периоду, а посебну прашину подигао је неуспех у Сурдулици.
Фудбалери Црвене звезде - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
СПОРТ
Шок – Звезда пала у Сурдулици!
„Као челни људи клуба морамо да утегнемо многе ствари, пре свега око играча и њиховог односа према својим обавезама. Ту мислим и на начин живота и на вакцинацију коју наши играчи упорно одбијају, а редом су се поразбољевали у кључним утакмицама. Тренер Дејан Станковић није могао да рачуна на њих у овако згуснутом распореду, а у Бундеслиги је вакцинисано 85 одсто фудбалера“, навео је Мркела.
Митар Мркела - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
СПОРТ
„Срамота ме је било да гледам наш тим“ – Мркела оштро критиковао фудбалере Звезде!
Цела прича је стигла и до највише инстанце. Председник Србије Александар Вучић је такође говорио о фудбалерима Звезде и њиховом ставу према вакцинацији.
„Људи који пролазе и кажу да је у Звезди само четворо вакцинисано, у Партизану срећом ваљда 15, 16 њих. Показали су се као много одговорнији“, истакао је Вучић гостујући на ТВ Б92.
Таква изјава је отворила тему – ко је вакцинисан, а ко није?
Портал кладионице Моззарт спорт, спонзора Црвене звезде, добио је приступ информацијама и објавио да су вакцине добила тачно четворица фудбалера, од којих је само један носилац држављанства Републике Србије.
Вакцинисани су Секу Саного, Филипо Фалко, Александар Драговић и Милан Гајић – свако од њих има двоцифрен број наступа у овој сезони.
Звезда је неретко у битним утакмицама због корона вируса била лишена услуга свог најбољег фудбалера Александра Катаија, јединог правог нападача Милана Павкова, голмана и капитена екипе Милана Борјана, скупо плаћеног и још недоказаног појачања Ришаира Живковића...
Такав епилог по свему судећи се одразио и на резултате у првенству, где четвороструки узастопни шампион Србије заостаје осам бодова за Партизаном, уз утакмицу мање.

Фудбалери нису антиваксери

Фудбалери Звезде нису антиваксери, сматра председница Удружења лекара медицине спорта Александра Милосављевић и верује да су посреди други разлози за њихово одбијање вакцине против вируса корона.
„Верујем да они не стижу од тренинга да се вакцинишу јер би морали да мирују дан пре и дан после и то би за врхунске спортисте могло да буде превише због умора, а тада не би требало примати вакцину – спортисти морају да буду одморни да би се то урадило“, наводи Милосављевићева за Спутњик.
Како истиче, она константно упућује апеле спортским клубовима да вакцинишу своје спортисте због честих путовања и директних контаката, што су углавном фактори који утичу на потенцијално заражавање вирусом корона, самим тим и одсуство са терена.
Фудбалери нису антиваксери, али – да ли је по среди и страх?

„Могуће је да има оних који не желе да се вакцинишу због потенцијалних реакција. Али, углавном се у свим случајевима ради о благом порасту температуре, мада вреди напоменути да сваки организам реагује другачије. Рецимо, од кинеске вакцине таквих реакција нема“, наводи Милосављевићева.

Чињеница да је и председник Србије апострофирао Партизан као позитиван пример изазвала је реакцију из Хумске 1.

Вакцина – лични избор, али колективна ствар

Тренер црно-белих Александар Станојевић рекао је да је питање о вакцинацији ствар личног избора, али је истакао и да оно прераста у колективну ствар када се ради, тренира и игра на врхунском нивоу у групи од више десетина спортиста.
„Знамо тачно какав је одзив, од целе екипе 12 играча није вакцинисано. Мислим да ће ускоро бити њих десет, а има нас 30 у групи. Значи, трећина није примила вакцину и то је тренутно стање“, навео је Станојевић.
Како сазнаје Спутњик спорт, фудбалери Партизана су се од почетка имунизације периодично вакцинисали и то на Институту „Торлак“.
Сличан случај је и са кошаркашима црно-белих – Мома Јаковљевић, лекар у стручном штабу Партизана, угледни хирург и заменик директора КБЦ „Драгиша Мишовић“, навео је да су у клубу сви вакцинисани.
„Сви до једног! И, шта нам фали? Газимо све пред собом. Ето, то су те нуспојаве“, навео је Јаковљевић уз осмех за Спутњик.

Партизан пример за Звезду

Партизан нема проблеме са вирусом корона, а Јаковљевић истиче да је у свему најважнији приступ, осврћући се на случај фудбалера Звезде.
„То је проблем појединаца, страх, треба разговарати и видети о чему се ради, попричати са играчима, видети какви су то страхови. Једног таквог фудбалског гиганта може скупо да кошта ако се деси да му два, три кључна играча буду позитивна на вирус и да због тога не могу да заиграју. Требало би да компетентни људи који су тамо поразговарају са играчима, да им дају пример кошаркаша Партизана, да виде који су наши садашњи резултати. Ништа боље не могу да им посаветују“, изнео је Јаковљевић добронамеран предлог.
Вакцинација је ствар личне одлуке, тако треба да остане, али је у свему важан и фактор колектива о коме је говорио тренер Партизана Станојевић.
У случају фудбалера Звезде на њима је велика одговорност, очекивања управе и навијача су велика, постоји прилика да се освоји и пета титула заредом, а уз то извесно је појављивање у пролећном делу првенства Лиге Европе, што може да донесе значајан новац у клупску касу, оптерећену великим платама управо тих играча и последицама финансијског колапса у свету због пандемије.
Српски фудбалер Немања Матић - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
СПОРТ
Матић доследан – одбио да носи симбол којим се одаје почаст страдалим НАТО војницима
Немања Видић и Јован Симић - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
СПОРТ
Млади хуманитарац поново у акцији: „Постало је јако тешко, али морамо да скренемо пажњу“
Навијачи Динама Бед блу бојс - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2021
СПОРТ
Бед Блу Бојси певали „Србе ћемо клати“ и „живела НДХ“ у српском селу у Хрватској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала