- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„АИК Банка“ потписала уговор о куповини „Збербанке Србија“

© YT/Al Jazeera BalkansСбербанка
Сбербанка - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
„АИК Банка а.д. Београд“ је потписала купопродајни уговор о преузимању „Збербанке Србија а.д. Београд“,
Ово је део заједничког уговора потписаног између „Збербанке Европа АГ“ и „АИК Банке а.д. Београд“, „Горењске банке д.д. Крањ“ и „АЕЦ Лтд“ о куповини „Збербанк субсидијара“ у Србији, Словенији, Босни и Херцеговини, Хрватској и Мађарској, чија укупна актива износи 7.329 милијарди евра.
Потписивању уговора претходио је процес током ког је рађена опсежна анализа. Велико регионално присуство и искуство, јасна визија будућег раста банака, као и посвећеност обезбеђивању квалитетне услуге клијентима, резултирали су да се „АИК Банка а.д. Београд“, „Горењска банка д.д“ и „АЕЦ Лтд“ сматра најатрактивнијим понуђачем.
Председница Извршног одбора „АИК Банке“ Јелена Галић ставила је посебан акценат на заједнички раст и даљи развој, уз посвећеност константном унапређењу услуга.
„Након успешно реализованог преузимања ’Алфа банке‘ у Србији и ‘Горењске банке‘ у Словенији, ова аквизиција представља још један изузетно важан корак у даљем развоју ’АИК Банке‘, али и својеврсну потврду нашег досадашњег пословања. Јачање присуства у земљама у којима већ послујемо, али и ширење пословања наше банкарске групе на нова тржишта, у складу је са нашим стратешким опредељењем да се позиционирамо као једна од водећих банкарских групација у региону Централне и Источне Европе. Поред раста пословања, наш примарни циљ остаје да клијентима, како постојећим тако и новим, пружамо најквалитетније корисничко искуство кроз иновативне и савремене банкарске производе креиране у складу са њиховим реалним потребама“, истакла је Галићева.
По реализацији процеса аквизиције „Збербанк субсидијара“ у Србији, Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Републици Српској и Мађарској, „АИК Банка“ биће на челу регионалне банкарске групације чија величина активе прелази 11 милијарди евра. Са овом аквизицијом „АИК Банка“ наставља своје пословање са јаком капиталном основом и величином активе која је позиционира међу првих пет банака на домаћем тржишту у Србији, са тржишним учешћем од 8,3 одсто, преноси портал е-капија.
Завршетак трансакције се очекује током 2022. године, по добијању сагласности надлежних националних и европских регулаторних тела.
Збербанка - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
РЕГИОН
„Збербанка“ одлази из Србије, БиХ, Хрватске, Словеније и Мађарске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала