Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петронијевић: Британски адвокати напуштају Тачија, Курти га не жели на слободи

© AP Photo / Visar KryeziuХашим Тачи
Хашим Тачи - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Семјуел Блум-Купер је други адвокат из тима Хашима Тачија који је напустио одбрану некадашњег председника привремених приштинских институција, а пре њега је то у мају учинио Дејвид Хупер. Како наводи Горан Петронијевић, адвокат и бивши судија, није случајно што су оба адвоката која су отишла из Тачијевог адвокатског тима пореклом Британци.
„И Рамуша Харадинаја је бранила британска екипа, а када се он нашао у затвору дијаспора је у рекордном року прикупила осам милиона евра. Сада, не треба заборавити и улогу Џефрија Најса, бившег хашког тужитеља у целој причи“, каже Петронијевић.
О томе каква је улога Најса у целој причи, Петронијевић подсећа да је управо Најс хтео да тужи приштинску владу за 800.000 долара.
„Пазите, званично су у питању биле консултантске услуге за књигу Хашима Тачија, али мислим да ћете се сложити да би хонорар од 800.000 долара био солидан и за једног Хемингвеја, а не Џефри Најса. Немам доказа, али сам уверен да је он хтео да наплати то што је достављао документа Албанцима из Хашког трибунала која су била у вези Косова. И управо зато га спомињем, јер су британски адвокати напустили Тачија из једног од два разлога — или су се договорили да више не раде с Тачијем или је у питању озбиљан недостатак средстава, а они нису нимало јефтини“, рекао је Петронијевић.
Сада је дошло до раслојавања у албанској дијаспори, казао је Петронијевић, додајући да је и званична Приштина на чијем челу је сада Курти заврнула финансијску славину.
Петронијевић оцењује да је, сада кад су САД напустиле Авганистан, престао доток хероина на Косово који је, према његовим речима, даље одатле дистрибуиран у Западну Европу, па је и са те стране стао доток новца.
Он сматра и да је Специјални суд пре свега „инструмент који би требало да дисциплинује непослушне Албанце“.
„Мислим да немају озбиљну намеру да суде и донесу правду пре свега за злочине над Србима. Погледајте, већина оптужница се тиче политичког обрачуна између две војне фракције косовских Албанца. Где су ту злочини над Србима и другим неалбанцима“, указао је Петронијевић.
На почетку суђења на списку Тачијевих адвоката били су Софи Менегон, Дејвид Хупер, Дастид Паласка, Семјуел Блум Купер и Пјер Ричард Проспер. У међувремену, отишли су Хупер и Купер, а тиму су се придружили Грегори Кихо који је сада на челу одбране и Лука Мишетић, пренео је портал Косово онлајн.
Како се подсећа, адвокатима некадашњих лидера тзв. ОВК, Приштина месечно даје око 90.000 евра, тако да је од октобра 2020. до јула ове године исплаћено више од четири милиона евра.
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
СРБИЈА
Суд одбио Тачијеву жалбу на продужење притвора
Хашим Тачи на оптуженичкој клупи у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
СРБИЈА
Тужиоци у Хагу најавили 327 сведока против Хашима Тачија и тројице челника ОВК
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала