- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Цена гаса у Европи пала на 865 долара

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Цена фјучерса за гас у Европи до затварања трговања у четвртак пала је за скоро 5 одсто, на цену процењену у среду – 865,2 долара (752,4 евра) за хиљаду кубних метара, показују подаци на међународној берзи „ИЦЕ“.
Вредност децембарских фјучерса гаса према холандском ТТФ индексу, најликвиднијем европском чворишту, на отварању трговања износила је 935,6 долара (806,5 евра) за хиљаду кубних метара, током дана пала је на 849 долара (738,3 евра), а до затварања трговања износила је 865,2 долара (752,4 евра) што је, узимајући у обзир курсну разлику – за 4,9 одсто испод процењене цене.
У среду је цена фјучерса до затварања трговања скочила за 17,5 одсто и премашила 950 долара. Нагли скок могао је бити узрокован чињеницом да „Гаспром“ 2. новембра није за први квартал 2022. године резервисао додатне капацитете за пумпање гаса кроз украјински транспортни систем, као и капацитет пољског дела гасовода „Јамал-Европа“.

Гасна криза у Европи

Последњих месеци цене фјучерса за гас у Европи су се више него удвостручиле. У августу је цена једва прелазила 500 долара, док је 6. октобра достигла историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара, након чега је на тржишту започео пад.
Стручњаци повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.
Европа је 13. октобра започела активни период селекције гаса из својих складишта. У тренутку почетка грејне сезоне, она су била попуњена са нешто више од 78 одсто, што је 14 процентних поена мање од просека у последњих пет година.
Према речима руског председника, дефицит гаса на европском тржишту је резултат економске политике Европске комисије. Осим тога, из Сједињених Америчких Држава и са Блиског истока у Европу није достављено осам милијарди кубних метара горива, док је „Гаспром“ повећао извоз за 11 милијарди кубних метара.
Свој коментар о томе због чега су европски потрошачи за енормне цене гаса одмах оптужили Путина у ауторској емисији Мој поглед на Русију дала је Љубинка Милинчић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала