- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Да ли су системи С-400 завршили у америчкој бази Инџирлик

© REUTERSВојна база у Инџирлику, Турска
Војна база у Инџирлику, Турска - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Министарство одбране Турске негирало је саопштења да је пребацило противваздушне ракетне системе С-400 у авиобазу Инџирлик, јавила је агенција Анадолија, позивајући се на неименоване изворе у војном сектору.
„Такве тврдње апсолутно нису тачне“, рекао је извор.
Раније је више локалних сајтова објавило да су системи које је Турска купила од Русије завршили у америчкој бази Инџирлик.
Подсетимо, први уговор о испоруци Турској руских ПВО система С-400, Москва и Анкара су потписале у априлу 2017. године. Уговором је предвиђено да се турској страни предају четири дивизије противавионских ракетних система укупне вредности 2,5 милијарди долара. Четрдесет пет посто тог износа Турска је платила унапред, остатак се плаћа на кредит. Већ у јесен 2019. године све компоненте противавионских ракетних система су испоручене турској војсци.
Треба подсетити да је Вашингтон више пута претио Анкари санкцијама за куповину руских система ПВО. Америчка страна верује да ће Москва, захваљујући распоређеним С-400, добити приступ техничким карактеристикама најновије НАТО авијације. Кључна мера коју су Сједињене Државе предузеле у вези са Турском било је искључење турске стране из програма конструкције авиона Ф-35.
Председници Турске и САД, Реџеп Тајип Ердоган и Џозеф Бајден, на маргинама Самита Г20 у Риму  - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
СВЕТ
Стејт департмент: Бајден пренео Ердогану забринутост због руских система С-400
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала