- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Евро и фунта на низбрдици

© REUTERS / Yuya Shino/File PhotoРаскрсница валута
Раскрсница валута - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Долар је данас ојачао након што су Федералне резерве (ФЕД) поновиле оцену да је висока инфлацију пролазног карактера, док је британска фунта пала после неочекиване одлуке Банке Енглеске да задржи каматне стопе на непромењеном нивоу.
ФЕД је у среду увече најавио да ће обим куповина обвезница и хипотекарних хартија од вредности у износу 120 милијарди долара месечно почети да смањује крајем новембра за 15 милијарди долара сваког месеца, али је шеф америчке централне банке Џером Пауел нагласио да неће журити с повећањем камата, односно трошкова задуживања.
Тај потез је на берзи у први мах оцењен као повољан за улагања у ризичне активе, при чему су индекси на Волстриту поново закључени на рекордно високим нивоима, док је долар као сигурна инвестициона лука нагло пао према корпи главних ривала, извештава Ројтерс.
Међутим, инвеститори су постепено избалансирали став према ажурираној монетарној политици ФЕД-а, након чега се доларски индекс опоравио са минимума од 93,80 поена, на који је пао непосредно после синоћњег саопштење централне банке САД, и вратио се данас на 94,319 поена на трговању око 12 часова по ГМТ, на највиши ниво од 13. октобра.
Евро је пао према долару за 0,5 посто на 1,1554 долара, а накратко је потонуо и према швајцарском франку на најнижи ниво у последњих 18 месеци од 1,053 франка за евро.
Фунта, која је предводила с растом према долару после потеза ФЕД-а, данас је претрпела највећи пад према америчкој валути од септембра ове године, након што је Банка Енглеске (БоЕ) изненадила инвеститоре одлагањем одлуке о повећању камате.
На валутним тржиштима се очекивало да ће БоЕ постати прва велика централна банка која је подигла каматне стопе након кризе ковида 19.
На трговању до 12:21 часова по средњоевропском времену, фунта је била у паду за око 1,0 одсто у односу на долар и трговала се на нивоу од 1,3552 долара, док је према евру ослабила за 0,5 процената на 85,23 пенија.
Што се тиче осталих европских валута, норвешка круна је благо ојачала према евру пошто је централна банка те земље, у складу с очекивањима аналитичара, саопштила да планира да подигне референтну каматну стопу следећег месеца, што значи да наставља пооштравање монетарне политике започето у септембру.
Круна је порасла према јединственој валути еврозоне на 9,87 круна, а у. последња три месеца је ојачала за око 7,0 посто у односу на евро.
Јен је остао стабилан према долару на 114 јена.
На крипто берзама, биткоин је пао за око 2,0 процента на 61.631 долар. Прошлог месеца, највећа светска криптовалута је достигла највиши ниво икада од 67.000 долара, пренео је Танјуг.
Амерички долари, фунте, јапански јен, кинески јуан евро - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Валуте све више клизе, разлог више него опасан
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала