- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Изабрани нови чланови САНУ, међу њима и Никита Михалков и Славенко Терзић

© Sputnik / Лола ЂорђевићСАНУ
САНУ - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Изборна скупштина Српске академије наука и уметности (САНУ) изабрала је нове редовне, дописне и иностране чланове, међу којима су Дејан Мијач, Слободан Шијан и Никита Михалков.
За редовне чланове Одељења историјских наука Академије изабрани су Миодраг Марковић и Славенко Терзић, а дописни је Драган Богетић.
Редовни члан Одељења уметности постао је Светислав Божић, а дописни Мрђан Бајић, Дејан Мијач, Миодраг Табачки и Слободан Шијан.
У Одељење језика и књижевности Српске академије наука и уметности за дописне чланове изабрани су Миодраг Лома и Миливој Ненин.
У Одељење за математику, физику и гео-науке изабрани су као редовни чланови Владимир Ракочевић и Владица Цветковић, а дописног Игор Долинка.
Редовни чланови Одељења хемијских и биолошких наука постали су Милош Ђуран и Велимир Попсавин, а дописни Марјан Никетић и Жељко Томановић.
Одељење техничких наука САНУ за редовне чланове добило је Слободана Вукосавића и Велимира Радмиловића, а дописне Миодрага Михаљевића, Владимира Срдића и Владана Девеџића.
У Одељењу медицинских наука нови редовни чланови су Горан Станковић, Бела Балинт и Марко Бумбаширевић.
За нове иностране чланове изабрани су Чашлав Брукнер, Слободан Симоновић Наталија Нарочницка, Гинтер Гринцинг и Никита Михалков.
До изборне скупштине Српска академија наука и уметности је бројала 119, од тога 88 редовних и 31 дописног, а у гласању су данас учествовала 104 академика, од тога 75 редовних и 29 дописних чланова.
Председник САНУ Владимир С. Костић је, како преноси Танјуг, на крају заседања рекао:
„О мојој даљој улози у Академији надам се да ћу вас обавестити у понедељак“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала