- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Минск и Москва ће појачавати регионалне војне трупе

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да Минск и Москва намеравају да убудуће ојачају регионалне војне трупе које су већ сада поуздан штит за безбедност двеју земаља и пост-совјетског простора.
„Треба напоменути блиску сарадњу у области одбране. Како су показали недавни догађаји, регионална група војних трупа Савезне државе представља поуздани безбедносни штит не само за наше земље, већ и за читав пост-совјетски простор. Председник (Русије) и ја не скривамо наше намере да ојачамо ову групу у будућности“, рекао је Лукашенко на заседању Врховног државног савета Савезне државе Белорусије и Русије који се одржава у формату видео-конференције.

Заједнички економски простор

Белоруски председник рекао је да Белорусија и Русија поново активирају заједнички економски простор.
Он је истакао да је документе одобрио Савет министара Савезне државе и да је потребно да се они одобре на нивоу Врховног државног савета.

„После тога, владе морају у року од две године да предузму мере за спровођење низа концептуалних решења. У суштини, почињемо поново да активирамо заједнички економски простор. То подразумева увођење савремених технологија, стилова и метода за доношење одлука“, рекао је белоруски лидер.

Према његовим речима, живот не мирује.
„Сви смо у одређеној мери свесни потребе за даљим кретањем напред на путу савезничке изградње. На тај начин се обезбеђује заштита интереса Белорусије и Русије у глобалном простору“, констатовао је Лукашенко.
Лукашенко је додао да су председници двеју земаља 2019. године поставили задатак владама да процене исход савезне интеграције и утврде кораке за њено продубљивање.
Лидери двеју земаља одобрили су 28 савезних програма на састанку 9. септембра у Москви. Садржај програма биће објављен тек након потписивања документа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала