- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Мртво море нестаје и за собом оставља ванземаљски траг /видео, фото/

Пратите насTelegramOdyssey
Мртво море, спектакуларно слано језеро између Израела и Јордана, изгубило је трећину своје површине од 1960. године, а повлачење воде за собом оставља пејзаж попут оног на Месецу, земљу белу од соли избушену кратерима.
У златно доба у туристичком месту Ејин Геди посеиоци су пре шездесет година могли да се купају у базенима са загрејаном водом и потом скоче у Мртво море.
Данас је то прошлост јер брзо настају депресије које постижу дубину већу од десет метара, а последњих 20 година умножиле су се на обалама језера.
Како се вода повлачи, за собом оставља наслаге подземне соли. Када пада киша, слатка вода улази у тло и растапа со и земља се урушава и формира кратере.
Итај Гавријели, научник Геолошког института у Израелу, каже да се хиљаде кратера формира са сваке стране Мртвог мора. Ти опасни и истовремено јединствени и чудесни кратери, последица су исушивања језера 70-их година због девијације реке Јордан и све веће експлоатације минерала.
Данас Мртво море прима тек 10 одсто воде у односу на пре јер Израел и Јордан имају повећане потребе за питком водом и наводњавањем. Исушивању Мртвог мора доприноси и глобално загревање.
Гидон Бромберг, израелски директор невладине организације Екопис, објашњава да су ти кратери освета природе човеку за недопустиво деловање.
„Нећемо успети да вратимо Мртво море у пређашње стање, али желимо да се ниво воде бар стабилизује“, каже Бромберг.
Његова организација заговара повећање десалинизације Средоземног мора како би се растеретило Галилејско језеро и река Јордан која се улива у Мртво море. Река би у том случају би доносила више воде.
Екопис жели и да индустрија поднесе свој део одговорности плаћањем већих пореза.
Јорданско министарство за воду сматра да решења треба тражити на међународном нивоу, те свет треба упознати с проблемом Мртвог мора.
У јуну је Јордан, једна од држава која има највећи мањак воде, одустала од градње канала који би повезивао Црвено с Мртвим морем. Уместо тог канала, јорданске власти одлучиле су да саграде фабрику за десалинизацију како би повећале снабдевање питком водом.
Чак и да је канал био изграђен, он сам не би могао да спасе језеро, каже Еран Халфи, хидролог са Научног института Арава.
„Мртвом мору недостаје милијарда кубних метара воде годишње, а канал би могао довести 200 милиона кубних метара“, објашњава Халфи.
Научници сматрају да је повлачење Мртвог мора неизбежно у наредних сто година и да ће кратери наставити са ширењем. Након тога језеро би могло да врати равнотежу јер како се његова површина буде смањивала, вода ће постајати сланија и испаравање ће успорити, пренео је портал "Зимо".
© REUTERS / AMIR COHEN

Мртво море

Мртво море - Sputnik Србија
1/4

Мртво море

© AFP 2023 / MENAHEM KAHANA

Исушена површина Мртвог мора

Исушена површина Мртвог мора - Sputnik Србија
2/4

Исушена површина Мртвог мора

© AFP 2023 / MENAHEM KAHANA

Кратер

Кратер - Sputnik Србија
3/4

Кратер

© Sputnik / Pavel Gerasimov

Мртво море

Мртво море - Sputnik Србија
4/4

Мртво море

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала