- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Нова роботска технологија: Успешно изведена једна од првих операција у свету

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаОнколошка операција уз помоћ роботског хирурга „Да Винчи“
Онколошка операција уз помоћ роботског хирурга „Да Винчи“  - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
На Универзитетској клиници за оториноларингологију у Бечу урађена је једна од првих операција на свету новом роботском технологијом.
Како су званично саопштили из Беча, уређај је у току имплантације потпуно аутоматски и минимално инвазивно омогућио прецизан приступ унутрашњем уху.
Роботска хирургија је већ неколико година саставни део хирургије. Роботи се користе као продужена рука хирурга и преносе њихове покрете на најмањем могућем простору. Нова технологија којом је изведена операција у Бечу ради без мануелног управљања, већ потпуно аутоматски уз помоћ прецизног навигационог система.
„Нова технологија се може упоредити са аутопилотом у авиону. Као аутопилот, и робот ради помоћу прецизног навигационог система, који садржи све неопходне информације о унутрашњем уху у који се уграђује имплантат. Робот се покреће и ради самостално, без управљања“, објаснио је др Волфганг Стотнер са Клинике за оториноларингологију.
Међутим, систем наравно не функционише комплетно без уплитања људског фактора. Пре операције прави се тродимензионални модел унутрашњег уха на основу компјутерске томографије. Уколико се израчуна да робот има неометан приступ уху, да не погађа артерије или нерве, операција је могућа. Хирург само мора да направи рез иза ува и да постави имплантат.
Робот постепено буши, а између појединачних поступака обавља се контрола. Уколико неке од вредности нису повољне за пацијента, робот аутоматски прекида операцију коју потом наставља хирург. Технологију робота Хеаро развила је швајцарска компанија за медицинску технологију Каскинејшен заједно са компанијом за медицинску технологију из Инсбрука МедЕл, саопштили су из Града Беча, преноси портал е-капија.
Прва операција животиње уз помоћ руског роботског хирурга изведена је у Пензи - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2021
Јединствени робот-хирург: Због чега је руска верзија боља од америчке /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала