- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Крим и Севастопољ су сада заувек са Русијом

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Крим и Севастопољ су сада заувек са Русијом, јер је таква суверена, слободна и непоколебљива воља целог руског народа, изјавио је руски председник Владимир Путин након полагања цвећа на меморијал у Севастопољу посвећен окончању Грађанског рата.
Он је подсетио да меморијални комплекс служи као знак да Русија памти и воли све синове и ћерке који су јој одани, са које год стране барикаде су некада били.
„Наша земља је повратила историјско јединство. Та жива, нераскидива веза се посебно снажно осећа наравно овде, у Севастопољу, на Криму“, истакао је руски лидер.
Руски лидер такође је честитао грађанима Русије Дан народног јединства.
Дан народног јединства који се данас обележава у Русији посвећен је главним вредностима руских грађана, нагласио је.
Међу тим вредностима навео је „искрену љубав према отаџбини, поштовање према прецима, жељу људи да буду достојни њихових подвига и изванредних достигнућа, као и жељу да буду верни грађани своје земље и да улажу напоре ради њеног развоја и благостања људи“.
Према речима руског лидера, традиција бриге о домовини, спремност да се она заштити у природи је мултимилионског и мултинационалног народа Русије.
„Дан народног јединства директно је повезан са једним од драматичних, судбоносних периода у историји наше земље. Почетком 17. века она се налазила на ивици губитка свог суверенитета, могла је заувек да нестане са мапе Европе и света, али народ Русије није то дозволио. Придруживши се устанку Мињина и Пожарског, народ је заштитио родну земљу, ослободио се интервенциониста, окупатора и издајника, вратио снажну власт, ставио тачку на међусобне препирке, преузео одговорност за спасење земље и отворио пут за препород и јачање Русије“, истакао је Путин.
С тим у вези, председник је подсетио да је прошло више од четири века, али да тај подвиг и даље задивљује својим моћним, патриотским поривом, чињеницом да су људи сами спознали да су судбина и будућност отаџбине изнад свега.
Подсетимо, Русија 4. новембра прославља Дан народног јединства. Празник су најпре дочекали становници Далеког Истока. На свим војним бродовима Тихоокеанске флоте уз звуке химне свечано су развијене заставе.
Главне званичне церемоније се одржавају у Севастопољу, где Путин посећује меморијални комплекс посвећен завршетку Грађанског рата у Русији 1917-1922. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала