- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Словенац у Бањалуци отворио фирму без запослених, зарадио милион и угасио је

CC0 / Pexels / Мушкарац броји новац
Мушкарац броји новац - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Фирма „Прајм сокер менаџмент“, која је у прошлој години без иједног радника зарадила милион конвертибилних марака, ликвидирана је пре неколико дана.
Ликвидацију је предложио власник Денис Селимовић, словеначки држављанин, а Окружни привредни суд Бањалуке је 26. октобра донео решење којим се отвара и закључује скраћени добровољни ликвидациони поступак, пише Капитал.ба.
У образложењу решења наведено је да је власник доставио одлуку о престанку рада пословног субјекта, као и нотарски оверену изјаву да је измирио све обавезе према повериоцима.
Суд је након тога утврдио да су испуњени услови да се отвори и истовремено закључи добровољни ликвидациони поступак над овим предузећем.
„Прајм сокер менаџмент“ је једна од фирми у Републици Српској које немају ниједног запосленог, а зарадиле су милионе конвертибилних марака.
Добит ове фирме, која се бави пословним саветовањем, у прошлој години је износила 1,06 милиона конвертибилних марака. Иначе, фирма је и основана прошле године.
Ово је, такође, једна од многобројних фирми које су словеначки држављани основали у Српској.
Портал „Капитал“ је раније писао да су словеначки држављани у Бањалуци отворили на стотине предузећа која немају ни број телефона, ни интернет страницу, нити канцеларије, а да је један од основних мотива за то упола мањи порез на добит у Српској него у Словенији.
Порез на добит у Републици Српској је десет одсто и опорезује се само једном. У Словенији тај порез износи 20 одсто, плус додатних 27 одсто ако власник подиже дивиденду.
Уколико се преко предузећа у Бањалуци оствари добит од милион евра, плаћа се десет одсто пореза, а остатак од 900.000 се подигне са рачуна и располаже по вољи.
Када у Словенији зарадите милион евра, прво платите порез на добит од 20 одсто, а када се подиже преосталих 800.000 држава узима још 27,5 одсто пореза, ако желите узети дивиденду, пише портал.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала