- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турска и САД формирају радну групу због ситуације са системима С-400

© Отдел информационного обеспечения Балтийского региона / Уђи у базу фотографијаПротивавионски ракетни системи С-400 „тријумф“ у Калињинградској области
Противавионски ракетни системи С-400 „тријумф“ у Калињинградској области - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Турска и САД ће формирати радну групу која ће се бавити решавањем низа питања међу којима и ситуацијом са руским системима С-400, саопштио је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу.
Чавушоглу је изјавио да Турска одржава контакте са руководством САД, напомињући, да је састанак турског председника Реџепа Тајипа Ердогана са америчким колегом Џозефом Бајденом прошле недеље одржан у конструктивној атмосфери.

„Ми смо изразили неслагање са позицијом САД на тему Радничке партије Курдистана (забрањена у Турској). Што се тиче система С-400, тај став није у духу савезништва. Ми ћемо формирати радну групу за решавање тих питања. Већ смо рекли да смо САД то предложили, а сада је тај предлог стигао и од њих, од Бајдена“, наводи агенција „Анадолу“ речи министра спољних послова Турске.

Министар спољних послова Турске је 3. новембра излагао на парламентарној комисији о плановима и буџету и предао извештај о буџету Министарства спољних послова и његових институција за 2022. годину.
Сједињене Америчке Државе су раније искључиле Турску из програма испоруке најновијих ловаца Ф-35, јер је Анкара купила руске ПВО системе С-400. САД су анулирале заједнички меморандум који је Турска потписала у јануару 2007. године са седам партнера пројекта Ф-35: Великом Британијом, Италијом, Холандијом, Аустралијом, Данском, Канадом и Норвешком. Турски председник је раније изјавио да су САД предложиле Турској да купи ловце Ф-16 након њеног искључивања из програма Ф-35.
Подсетимо, први уговор о испоруци Турској руских ПВО система С-400, Москва и Анкара су потписале у априлу 2017. године. Уговором је предвиђено да се турској страни предају четири дивизије противавионских ракетних система укупне вредности 2,5 милијарди долара. Четрдесет пет посто тог износа Турска је платила унапред, остатак се плаћа на кредит. Већ у јесен 2019. године све компоненте противавионских ракетних система су испоручене турској војсци.
Председници Турске и САД, Реџеп Тајип Ердоган и Џозеф Бајден, на маргинама Самита Г20 у Риму  - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
СВЕТ
Стејт департмент: Бајден пренео Ердогану забринутост због руских система С-400
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала