- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Уједињују се европски „отпадници“: Орбан, Моравјецки и Салвини праве нови савез

© AP Photo / Szilard KoszticsakМатеуш Моравјецки, Виктор Орбан и Матео Салвини
Матеуш Моравјецки, Виктор Орбан и Матео Салвини - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Мађарски премијер Виктор Орбан одржао је видео конференцију са пољским премијером Матеушом Моравјецким и лидером италијанске Лиге Матеом Салвинијем посвећену оснивању нове политичке групе у Европској унији
Италијанска Лига, пољска Право и правда (ПиС) и групе у Европском парламенту Идентитет и демократија те Европски конзервативци и реформисти, наставиће преговоре о сарадњи ове седмице, преносе мађарски медији.
Орбанов портпарол Берталан Хаваси казао је како су Орбан, Салвини и Моравјецки истакли и успех декларације о будућности Европе, заштити националних држава и традиционалних вредности, коју је у јуну објавило 16 странака.
Декларација, коју су потписале странке претежно деснице, упозорила је на покушаје стварања „наднационалне европске државе“ у ЕУ и позвала на заштиту онога што они сматрају „европским вредностима“ попут „улоге традиционалне породице“ и „јудеохришћанских вредности“ као темеља Европе.
Орбан, Моравјецки и Салвини важе за европске „отпаднике“, јер често долазе у сукоб са администрацијом у Бриселу због неслагања у вези са тим како ЕУ треба да изгледа и функционише.
Тако је мађарски премијер недавно оптужио САД и ЕУ како желе да га сруше.
Пољски премијер Моравјецки у средишту је сукоба те земље и Брисела, пошто је пољски Уставни суд одлучио да је национално законодавство „старије“ у односу на европско, а Брисел је одговорио казном. Моравјецки је навео да Брисел Пољској „држи пиштољ уперен у главу“, те да ЕУ постаје „наднационална држава“ у којој државе имају статус провинције.
Салвини, некадашњи потпредседник италијанске владе и министар унутрашњих послова, такође има дугу историју сукобљавања са Бриселом, нарочито по питању мигрантске политике.
Матео Салвини, Матеуш Моравијецки и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
Кад незадовољство политиком ЕУ прелије чашу: Tри земље спремне за „европски препород“
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Орбан узвраћа ударац: Ко ће победити у сукобу два света /видео/
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 01.07.2021
Орбанов шамар Европској унији у седам тачака – споменута и Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала