- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина се пожалила на „нож у леђа“: Подршка Немачке „Северном току 2“ шокирала Кијев

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2", немачка лука Мукран
Изградња гасовода Северни ток 2, немачка лука Мукран - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Одлука одлазеће немачке владе да подржи гасовод „Северни ток 2“ шокирала је Кијев, рекао је амбасадор Украјине у Немачкој Андреј Мељник у интервјуу за немачки „РНД“.
„'Северни ток 2' остаје нож у леђа Украјини, што изазива огроман губитак поверења у Немачку у наредним деценијама“, рекао је украјински амбасадор.
Како је прецизирао, власти Украјине биле су шокиране тиме што је последњег радног дана старог састава федералне владе немачко Министарство економије закључило да сертификација гасовода неће угрозити безбедност испорука горива Немачкој и Европској унији.
Мељник се такође пожалио на то што се Берлин није консултовао са Кијевом током процеса расправе о пројекту, што је назвао кршењем обавеза према Споразуму о придруживању између Украјине и ЕУ.
Због тога је, према речима дипломате, украјински „Нафтогас“ затражио да учествује у сертификацији гасовода како би доказао да „Северни ток 2“ „никада не би требало пустити у рад“.
Поред тога, амбасадор је изјавио да би због покретања гасовода Кијев могао да изгуби и до три милијарде евра годишње или око девет одсто буџетских расхода, што би било „погубно за економију земље“.
„'Северни ток 2' је вероватно највећа геополитичка грешка одлазеће владе коју предстојећа коалиција обавезно мора да исправи како би повратила изгубљено поверење“, поручио је Мељник.
Компанија „Гаспром“ је у септембру саопштила да је изградња гасовода „Северни ток 2“ завршена. Други крак гасовода „Северни ток 2“ биће напуњен гасом до краја године, саопштио је раније директор компаније „ОМВ“ Алфред Штерн.
Џо Бајден и Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
РУСИЈА
Бајден рекао Меркеловој: Немачка да испуни све што је обећала Украјини око руског гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала