- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Усташке жртве биће сахрањене: Епска битка Србина из Лике добиће епилог

© Фото : Спутњику уступио Ђорђе ПражићЗахваљујући Пражићу биће ексхумирани и посмртни остаци Срба бачени у јаму Света Ана
Захваљујући Пражићу биће ексхумирани и посмртни остаци Срба бачени у јаму Света Ана - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
После писања Спутњика о борби Ђорђа Пражића, Србина из Лике, да од потапања спасе кости својих сународника које су усташе бациле у јаме, реаговао је Музеј жртава геноцида. Ова научно – истраживачка установа ће се побринути да српске жртве геноцида у НДХ буду ексхумиране и сахрањене.
Ђорђе Пражић више није сам, после његове приче о покушају да пре потапања Косиња, долине између Госпиц́а и Оточца, због изградње акумулационог језера, Музеј жртава геноцида позвао га је и понудио институционалну и сваку другу помоћ.
На позив директора ове институције Дејана Ристића он је упознао стручњаке музеја са свиме што је до сада урадио како би сачувао спомен на жртве усташког злочина, али и кости оних који су пали за слободу у НОБ-у, а сахрањени су на том простору.
„Музеј жртава геноцида ставља све своје ресурсе на располагање господину Пражићу, научно – истраживачке и логистичке. Ово више није борба једног човека, сада је са њим, захваљујући Спутњику, српски национални музеј задужен управо за научно – истраживачки рад и афирмацију културе сећања на српске жртве геноцида у НДХ. Сада ћемо заједно ући у процедуру, циљ нам је да посмртни остаци буду ексхумирани на стручан начин и да буду похрањени онако како им приличи“, каже за Спутњик директор Музеја Дејан Ристић.
© Фото : Спутњику уступио Ђорђе Пражић"Упознали смо власнике чији су се преци преселили у Србију после Другог светског рата да овде имају милион и по квадрата земље, биће обештећени, каже Пражић.
Упознали смо власнике чији су се преци преселили у Србију после Другог светског рата да овде имају милион и по квадрата земље, биће обештећени, каже Пражић. - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
"Упознали смо власнике чији су се преци преселили у Србију после Другог светског рата да овде имају милион и по квадрата земље, биће обештећени, каже Пражић.
Пражић ће стручњацима предати документацију , али и дати предлоге шта Музеј жртава геноцида да уради како би план о ексхумацији жртава усташког злочина био реализован.
„Ми ћемо се као Музеј обратити епископу горњокарловачком Герасиму, али и патријарху Српске православне цркве Порфирију да подржи одабир локације и архитекте који би пројектовао костурницу у селу Крш. План је да се изгради мања црква са костурницом у коју би били похрањени посмртни остаци свих ексхумираних из свих јама са тог подручја“, каже Ристић.
Захваљујући сусретљивости људи из „Хрватске електропривереде“ Пражићева радна група годинама прати пројекат изградње бране и акумулационог језера и предлаже измене.
Ђорђе Пражић добио је обећање тадашњег председника Хрватске Ива Јосиповића да ће српске кости бити извучене из јама пре потопа.
У селу Млакве је гробница са 328 цивилних жртава, људи који су спаљени 1941. године. Српске кости леже у јами Света Ана и у септичкој јами која се данас налази иза Основне школе „Анж Франкопан“ у Горњем Косињу. Само у једној јами има 208 цивилних жртава.
Прављење језера и изградња бране предвиђа пресељење две католичке цркве и једне капеле, једне православне цркве, неколико споменика, те једне спомен костурнице у српском селу. Преместиће и два католичка и два православна гробља.
Српско село Млаква у долини Косињ, ускоро ће све прекрити вода - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
РЕГИОН
Епска битка Србина из Лике: Спасава земне остатке усташких жртава – пре великог потопа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала