- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Власт не функционише, реконструкција немогућа, а нема ни пада Владе: Црна Гора у пат позицији

© Sputnik / СпутњикЗастава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2021
Пратите нас
Дан након што је Демократски фронт саопштио да је иницијатива за реконструкцију Владе за њих завршена прича и да покрећу иницијативу да се формира нова Влада Црне Горе како би се превазишла институционална криза, нико не зна шта ће тај савез предузети да поменута иницијатива не заврши као преговори о реконструкцији Владе.
Од 41 посланика парламентарне већине, 38 их је било за реконструкцију и три посланика УРЕ, која је бранила став да Влада мора остати експертска.
Предсједник СНП-а Владимир Јоковић казао је за Спутњик да је та партија за избор нове Владе Црне Горе.
„Мислим да је ово преговарање око реконструкције постојеће Владе изгубило сваки смисао. Ти преговори су личили на пребацивање лоптице са једног на другог, као и одговорности за неуспјеле разговоре. Ми смо имали прве разговоре око реконструкције Владе почетком прољећа, тада је премијер казао да ће Влада имати два потпредсједника и 16 министара, слали смо на његов захтјев предлоге, биографије људи за које смо у партијама мислили да су стручни, али се од тога одустало. Након догађаја на Цетињу, током октобра смо имали разговоре о реконструкцији Владе. Влада је, како је тада рекао премијер, требало да има три потпредсједника, 18 министара, али као што је познато, ништа ни након тих разговора није конкретизовано. Некоме није одговарало да представници политичких партија уђу у Владу“, изјавио је Јоковић за Спутњик.
Он истиче да је СНП за избор нове Владе у кругу 41 посланика владајуће већине.

„Добро је да је ДФ саопштио да треба бирати нову Владу, ваљда ће то нешто промијенити, јер овако не ваља. За сада нико од нас не зна како ће бити рјешење и како ћемо доћи до избора нове Владе“, каже Јоковић.

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић поручио је из Београда да подржава све оно што се договори 41 посланик парламентарне већине.
Потпредсједник Владе Дритан Абазовић је јуче казао да онај ко жели да се формира нова Влада, треба прво да сруши постојећу.
Посланик и лидер Демоса Миодраг Лекић казао је за „Вијести“ да ће анализирати нову ситуацију, али има разумијевање за прекидање статуса кво који не функционише.

„Ако је покренута реконструкција од стране премијера и заустављање свега без објашњења, сигурно је то захтијевало неку реакцију. Сада се отвара један процес који је промјена статуса кво, потенцијално као и свака промјена може бити боља и гора, али постоји шанса да буде боља. Из искуства и лекција које смо научили за ову годину, ово је могућа солуција да се нађе боље рјешење него што је статус кво, који је свакодневна конфузија и производња проблема и поклона опозицији“, казао је Лекић.

Он каже да у случају одустајања од реконструкције, не треба искључити и неку нову владу.
Из Демократске Црне Горе поручили су јуче да је њихов став да нема избора прије 2024. године и да мора да се поштује изборна воља грађана.
„Нећемо прихватити ванредне парламентарне изборе и тачка“, казао је посланик Демократа Момо Копривица на конференцији за новинаре у Скупштини.
Све ове изјаве, уз данашње јасно ћутање из ДФ-а, показују да се још не види излаз из поменуте кризе власти у Црној Гори.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала