- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички медији: Путинови планови за развој вештачке интелигенције узнемирили Пентагон

© Фото : Концерн КалашњиковСтаница за руковање оружјем коју контролише борбена вештачка интелигенција
Станица за руковање оружјем коју контролише борбена вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Пратите нас
Изјава председника Русије Владимира Путина о томе да Русија планира да активно ради на развоју оружја са вештачком интелигенцијом изазива забринутост Пентагона, наводи војни аналитичар Питер Сучиу у чланку листа „Нешнал интерест“.
Аутор чланка је уверен да је напредак Русије у области високо прецизног оружја, дронова, као и система координације војних акција, доношења стратешких одлука и сузбијања комуникације непријатеља, у стању да озбиљно нашкоди интересима САД.

„Према извештају ‘Вештачка интелигенција и аутономија у Русији’, који је раније ове године објавио Центар за војно-поморске анализе (CNA), тренутно се у различитим етапама развоја налази више од 150 војних система уз подршку вештачке интелигенције“, приметио је аутор чланка.

Експерт је навео да посебну опасност за Америку представља све већа сарадња Русије и Кине у сфери високих технологија и вештачке интелигенције.
Велики део сарадње Москве и Пекинга је у оквиру одбрамбеног сектора, међутим, још боља сарадња две земље може бити и у сфери наоружања са вештачком интелигенцијом. Поред хиперсоничног оружја Русије и Ратне морнарице Кине, која се све више развија, то су претње које Сједињене Америчке Државе и њени савезници морају озбиљно да схвате, резимирао је војни експерт.
Раније је Владимир Путин на састанку са руководством Министарства одбране и компанијама одбрамбено-индустријског комплекса размотрио развој руског наоружања. Према речима руског председника, развој и серијска производња високо технолошког оружја је један од кључних праваца. Овакав задатак захтева „време, додатни напор, финансије“, с обзиром да иза сваког узорка стоји „дуг и мукотрпан рад хиљада наших научника, инжењера, програмера и других професионалаца", приметио је.
Лансирање ракета из лансера Град  - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2021
Амерички портал: Русија развила генијални ракетни бацач са вештачком интелигенцијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала