- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црној Гори прети катастрофа: Демографски подаци поражавајући

© Sputnik / Ивана АнтићЦрногорска капа
Црногорска капа - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Пратите нас
Црна Гора неминовно губи становништво, статистика је поражавајућа, а демограф Мирослав Додеровић каже да подаци показују да ће пад броја становника бити настављен падом природног прираштаја, што би, како каже, могло довести до "демографске катастрофе".
Додеровић је за подгоричке "Дневне" рекао да сматра да непостојање стратегије државе, као и одрживих и конкретних мера доводе до тога да се млади људи све теже одлучују за формирање породице, а иако то учине, најчешће то буде само једно дете.
Разлог томе види у немогућности да породица обезбеди нормалне и адекватне услове за живот и просперитет.

“Статистички подаци су поражавајући, Црна Гора неминовно губи становништво, а тај се проблем не може решити ни усељавањем, јер Црна Гора нема интеграцијске способности, односно социјални систем то не би могао да поднесе", каже Додеровић.

Истиче да треба бити умерен и опрезан о могућностима Црне Горе за ефикасан опоравак од традиционалних и наслеђених економских проблема, неадекватног модела економског развоја и утицаја пандемије”, рекао је Додеровић.
Подсећа да је Црна Гора прошлу годину завршила са негативним природним прираштајем, што се десило први пут откад се у овој земљи води статистика.
“Број преминулих је за 196 већи од броја рођених. То је први пут од Другог светског рата, од када се води статистика за Црну Гору, да је забележен негативан природни прираштај", навео је.
Упозорио је да је природни прираштај у Црној Гори на крају августа био -1364, а бела куга је, напомиње, присутна у 20 од 24 општине.
“У Црној Гори је све мање младих људи, бракови се заснивају у све каснијем добу. У овој години склопљено је 2.090 бракова, разведено 464 или 22 одсто. Прво се дете рађа у тридесетим годинама жене, а статистички подаци показују да је број деце сведен на 1,5 по породици", каже Додеровић.
Указао је да Црна Гора постаје нација са све старијом популацијом, док је велики проблем и исељавање.
“Црну Гору је у последње три деценије напустило око 150.000 грађана. Данас су сви постали свесни озбиљности проблема емиграције, јер се његове последице манифестују на сваком кораку. Исељавају се углавном млади од 18 до 30 година. Црну Гору, као и земље у региону, напушта биолошки и радно продуктивно становништво, што у годинама које су пред нама може довести до ''демографске катастрофе''”, упозорио је Додеровић, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала