- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Десет најбољих: Који је „новчић“ бољи од биткоина

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаКриптовалуте биткоин, лајткоин и етереум
Криптовалуте биткоин, лајткоин и етереум - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Пратите нас
У октобру је забележен импресиван раст на глобалном тржишту криптовалута.
То се десило после тешког септембра и још једног пада цена криптовалута, а након забране трансакција криптовалута и рударења од стране Централне банке Кине, која је све дигиталне кованице прогласила илегалним у земљи.
Од почетка октобра, неке од водећих светских дигиталних кованица не само да су се вратиле, већ су и достигле нове рекордне вредности, док је њихов месечни обим трговине такође остао висок.
Према подацима које је представио портал „BlockArabia“, тетер, биткоин, и итиријум остали су најтргованији дигитални новчићи у крипто простору прошлог месеца.
На листи 10 криптивалута, прву позицију је заузео тетер, а потом следе: биткоин, итиријум, Бајненс УСД, 1инч нетворк, Лајткоин, WETH, УСД коин, Акси инфинити и XRP.
Као најтргованија криптовалута на свету, тетер је прошлог месеца забележио пад обима трговања за 20 одсто. У септембру је најкоришћенији стабилни новчић на свету достигао 2,8 билиона долара месечног обима трговања, скоро троструко више од другорангираног биткоина, преноси портал „Капитал“.
Међутим, статистике показују да је ова цифра пала на око 2,2 билиона долара у последњих 30 дана. Октобар је био сјајан месец за биткоин и итиријум, две највеће светске криптовалуте које су достигле своје нове рекордне вредности. Цена најскупље криптовалуте на свету, 20. октобра, достигла је нови рекорд од 66.689 долара, показујући огроман скок од 54 одсто у само три недеље.
Такође, подаци „Коин маркет кепа“ показали су да је биткоин остао други најтргованији новчић у крипто простору, са месечним обимом трговања од 1,2 билиона долара, готово истим као и месец раније.
Прошле недеље, итиријум је такође постигао нову рекордну процену, с његовом ценом која је скочила преко 4.400 долара или 150 долара више од претходног рекорда из маја. Међутим, статистике показују да је месечни обим трговине, другом по величини криптовалутом на свету, по тржишној капитализацији пао на 646 милијарди долара у октобру, у поређењу са 750 милијарди долара месец раније.
Иако је његов 30-дневни обим трговања пао за 100 милијарди долара, бајненс УСД се попео за два места на листи и рангиран је као четврта најтргованија криптовалута у октобру. Прошлог месеца, обим трговања износио је 182 милијарде долара, што је пад са 192 милијарде долара у септембру.
УСД коин, који је рангиран као пета најтргованија криптовалута у септембру, пао је на осмо место прошлог месеца. Уместо тога, 1инч нетворк је затворила листу првих пет, са месечним обимом трговине од 106,7 милијарди долара.
Статистике показују значајне промене у другој половини листе. Солана и биткоин кеш, који су имали импресиван обим трговања у септембру, нису прошли на листи десет најбољих. Лајткоин је скочио за једно место и сврстао се на шесто место најтргованијих криптовалута у октобру, упркос томе што је његов месечни обим трговања пао за 37 одсто на 104,2 милијарде долара.
Подаци Коин маркет кепа показали су да су, у односу на септембар, две нове криптовалуте ушле на листу најтргованијих. Са 89 милијарди долара месечног обима трговања, WETH или Wrapped Ethereum, заузео је седмо место на листи најпопуларнијих криптовалута. Акси инфинити, најбрже растући НФТ новчић ове године, заузео је девето место на листи, са 87,3 милијарде долара у 30-дневном обиму куповине.
Криптовалута биткоин - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Ископано скоро 90 одсто биткоина: Шта то значи за тржиште криптовалута
Биткоин - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Почело најјефтиније „рударење“ биткоина /видео/
Криптовалуте - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
ЕКОНОМИЈА
Чувајте се хајпкоина: Нове криптовалуте маме улагаче који брзо — банкротирају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала