- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Орбан велики државник, спреман да помогне Републици Српској

© Уступљено СпутњикуМилорад Додик и Виктор Орбан
Милорад Додик и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је мађарски премијер Виктор Орбан важан и велики државник са којим ће сутра разговарати о политичким и економским темама.
Додик је, у емисији „Интервју“ РТРС-а, истакао да је Орбан у претходних неколико сусрета изразио спремност да помогне Републици Српској.
„Тако што би, рецимо, значајан број неких подстицаја који се дају мађарским предузетницима малим и средњим, могло да се пренесе у Републику Српску и да људи из Српске могу да користе те фондове кроз неку процедуру који ћемо ми договорити“, навео је Додик.
Додик је рекао да постоји неколико заједничких пројеката, односно потенцијалних инвестиција Мађарске и Републике Српске.
Он је напоменуо да сутра почиње и градња ауто-пута од Приједора до Бањалуке, што је, како је оценио, важна вест за сваког грађанина Републике Српске.
„Почетак радова је у дану када долази Орбан, када ћемо с њим разговарати о томе да градимо неке енергетске објекте. Моја идеја је да покушамо с њим да договоримо да се гради други тунел са Требишњице, са акумулационог језера изнад Требиња“, рекао је Додик, додајући да је у плану да се он спусти до Хрватске или Црне Горе, у зависности од тога с којом државом буде постигнут што је могуће бољи аранжман.
Подсетимо, Орбан ће у суботу, заједно са шефом мађарске дипломатије Петером Сијартом, посетити Републику Српску.

„Стабилна БиХ само ако се врати изворном Дејтону“

Додик је рекао да Република Српска жели уставну БиХ, која може бити стабилна само ако се врати изворном Дејтону и ако се поштују конститутивни народи у њој.
Високи представници и судије Уставног суда БиХ направили су велики неред у БиХ, казао је Додик, наводећи да су велике и моћне земље, попут САД-а и ЕУ, то подржале, уместо да почисте неред.
„Концепт који је наметнут у БиХ је антиуставан. Он не одговара Дејтонском споразуму, па чак ни духу тог споразума. Суштина Дејтонског споразума је да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа која суверено управљају унутрашњим политичким процесима. За БиХ је било предвиђено да има само међународни политички суверенитет и у то нико не задире“, истакао је Додик.
Он је поручио да војска, индиректни порези и правосуђе сигурно не спадају под међународни суверенитет БиХ.
„То је отпор према лажи која је од стране ЕУ у континуитету овде пласирана као борба за владавину права, а која је у суштини била владавина неправа и која је дозволила да три судије странца Уставног суда БиХ крше Устав. Такође, подржала је високог представника Педија Ешдауна да наметне Кривични закон БиХ где пише да ће онај ко не поштује одлуку уставног суда БиХ кривично да одговара. Дакле, са умишљајем су то учинили пре 15 година како би данас кажњавали сваког ко каже да раде против Устава јер у Уставу нигде не пише да су шуме и пољопривредно земљиште власништво БиХ“, образложио је Додик.
Указао је да је стратегија Републике Српске и њених представника од почетка била да се не дозволи промена слова Устава БиХ.
„БиХ може да буде стабилна, ако се врати на уставну позицију и да се народи међусобно поштују. Ми који се боримо за поштовање Дејтонског споразума проглашени смо да га рушимо, а они који су срушили све, па чак и да се народи помире, заштићени су, што је неприхватљиво“, оценио је Додик.
Додик је поручио да се бори за политичке интересе Републике Српске и српског народа и да ће стабилност остати доминантан печат у БиХ.
„Тако ће бити, за разлику од пре када су само једни имали монопол да објашњавају ситуацију, а то је пре свега било неколико амбасада и високи представник. Сада Република Српска има много доказаних пријатеља у региону и у свету“, рекао је Додик.
Балкан - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала