- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Грешком игнорисан аргумент Русије: Холандски суд наложио да се преиспита пресуда у случају ЈУКОС-а

© Sputnik / Vladimir VyatkinКомпанија Јукос
Компанија Јукос - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Пратите нас
Холандски Врховни суд поништио је пресуду Апелационог суда у Хагу који је обавезао Русију да исплати више од 50 милијарди долара бившим акционарима нафтне компаније ЈУКОС и вратио је случај на поновно разматрање Апелационом суду у Амстердаму, наводи се у пресуди објављеној на сајту суда.

„Апелациони суд у Хагу је 2020. године подржао арбитражну одлуку из 2014. године у којој је Русији било наложено да исплати компензацију у износу од око 50 милијарди америчких долара тројици бивших великих акционара нафтне компаније ЈУКОС. Данас је Врховни суд укинуо коначну одлуку Апелационог суда, а такође и његову претходну пресуду. Случај је предат Апелационом суду у Амстердаму на поновно разматрање ради доношења нове одлуке“, наводи се у пресуди.

Истиче се да је касациона жалба коју је поднела руска страна уважена на основу једне тачке. Наиме, Врховни суд сматра да је из процедуралних разлога Апелациони суд у Хагу „грешком игнорисао аргумент Русије о томе да су акционари наводно извршили превару у арбитражној“. Сходно томе, пресуде Апелационог суда не могу остати на снази, закључак је Врховног суда
Подсетимо, Међународна арбитража је 2014. године наложила Русији да исплати више од 50 милиона долара компанијама „Јукос универзал“, „Хали ентерпрајсис“ и „Ветеран петролеум“ које су повезане са бившим акционарима ЈУКОС-а. Судије сматрају да је Русија у вези ЈУКОС-а кршила уговор о енергетској повељи који је потписала, али није ратификовала. Руска страна је апеловала на чињеницу да одређене одредбе документа нису могле бити важеће без окончања поступка ратификације.
Зграда Министарства правде Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 03.12.2020
Руски министар: Москви је објављен правни рат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала