Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти: Србија је као нацистичка Немачка, може изазвати трећи балкански рат

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Пратите нас
Косовски премијер Аљбин Курти оптужио је Владу Србије да прети започињањем новог Балканског рата не би ли извукла уступке Запада.
Курти је у интервјуу за Дејли телеграф оптужио председника Србије да се понаша као "Немачка између два светска рата".
Он упозорава да би недавне кризе на Косову и у Босни и Херцеговини могле да ескалирају ако га западне владе не схвате озбиљно.
Србија је, пише у тексту, "у септембру распоредила војнике на границу са Косовом, а етнички Срби који су протестовали сукобили су се са косовском полицијом на Северу прошлог месеца".
Раније ове недеље, како се додаје, високи представник УН у Босни и Херцеговини упозорио је да је Дејтонски мировни споразум из 1995. близу колапса.
"Мислим да је дефинитивно опасније него раније, желе да се понашају као да су Немачка између два светска рата: ‘Ако нећете да нам удовољите, изазваћемо још један’. Зато што су направили једну рунду деведесетих. Ако проверите цифре о новцу који је у Србији утрошен на име војних трошкова, видећете да последњих година вртоглаво расту. За кога све то купују", упитао је Курти.
Он је казао и да чињеница да то говори "врло мирно” је зато што је то “предвидео месецима и годинама раније".
"То је рационална анализа, а не емоционална", рекао је Курти.
У тексту се даље наводи да је буџет Србије за одбрану порастао за око 70 одсто на око 1,5 милијарди долара (1,11 милијарди фунти) годишње од 2015, што је чини највећим војним "трошаџијом" на Западном Балкану.
Увелико је Србија, додаје се, модернизовала своје ваздухопловство и купила беспилотне летелице, авионе и противваздушне одбрамбене системе од Русије и Кине.
Наводи се и да је Вучић негирао да се припрема за рат и бранио је право своје земље да купује оружје где жели.
Али, наводи Дејли телеграф, "комшије кажу да је јачање војске праћено политиком конфронтације и ратоборном политичком реториком о уједињењу "српског света" забрињавајуће подсећа на развој ратова у Хрватској, Босни и на Косову 1990-их година прошлог века.
"Косовски званичници инсистирају да је та политика произвела међусобно повезане кризе у целом региону које су осмишљене да изазову хаос и присиле Запад да прихвати повећање утицаја и моћи Београда у суседним бившим југословенским републикама", стоји у тексту Дејли телеграфа, пренео је Б92.
Језеро Газиводе - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
СРБИЈА
Упозорење из Београда: Могућ покушај Приштине да заузме „Валач“ и „Газиводе“
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
СРБИЈА
Вучић упозорио: Приштина бира тренутак када ће упасти у „Валач“
Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
СРБИЈА
Куртију одбијена виза за посету САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала