- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Научници открили: ЛЗТФЛ1 — ген који удвостручује ризик од смрти од ковида

CC0 / / Људски организам
Људски организам - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Пратите нас
Научници Универзитета Оксфорд открили су ген који удвостручује ризик од отказивања плућа и смрти од ковида.
Они, наиме, тврде да 60 одсто људи пореклом из Јужне Азије и 15 одсто људи европског порекла имају верзију тог гена високог ризика.
“Вакцине су кључне и помажу значајно у смањењу ових ризика”, тврде истраживачи, а преноси Би-Би-Си.
Студија научног чаописа “Нејчр Генетикс” делимично открива зашто су неке заједнице у Великој Британији и Јужној Азији изложене већем ризику од ковида, али то не објашњава у потпуности.
Надовезујући се на претходни генетски рад, истраживачи су користили комбинацију вештачке интелигенције и нове молекуларне технологије како би прецизно одредили тачан ген - назван ЛЗТФЛ1 - одговоран за повећане ризике.
Они процењују да је верзија ризичног гена присутна код око 2,0 одсто људи афричко-карипског порекла и 1,8 одсто људи источноазијског порекла.
Водећи истраживач професор Џејмс Дејвис је рекао да комплексна комбинација фактора, укључујући посебно старост, доприноси индивидуалном ризику сваке особе и да ће “друштвено-економски фактори такође вероватно бити важни у објашњавању зашто су неке заједнице посебно тешко погођене пандемијом".
"Иако не можемо да променимо нашу генетику, наши резултати показују да ће људи са већим ризичним геном вероватно имати користи од вакцинације", поручио је Дејвис.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала