- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нови прописи: Велика промена код куповине и продаје половних аутомобила у Србији

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/Helgi Halldórsson / Половни аутомобили
Половни аутомобили - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Када купује половни аутомобил, нови власник више неће морати да чека на решење Пореске управе Србије за плаћање пореза да би аутомобил превео на себе. Најављеним изменама закона, порески обвезник у случају промета половњака између грађана, биће купац.
Влада Србије усвојила је у среду измене Закона о порезима на имовину у делу који се односи на обрачун пореза на пренос апсолутних права при купопродаји употребљаваних возила између физичких лица. Новине које доносе ове измене требало би да, по усвајању у парламенту и почетку примене од последњег дана марта 2022, убрзају процедуру пререгистрације власништва на новог власника, преноси потрошач.инфо.
Законом се, за купопродају између грађана, укида садашња процедура подношења пореске пријаве, а уводи се самоопорезивање.
Доказ да је плаћен овај порез, по стопи од 2,5 одсто, и даље ће бити потребан да би се аутомобил пререгистровао на новог власника, односно поднео захтев за промену саобраћајне дозволе.
„Изузетно, кад наведени обвезници имају право на пореско ослобођење, порез ће се и даље утврђивати решењем пореског органа, па ће се промена саобраћајне дозволе вршити уз тај доказ (без плаћања пореза)“, појашњавају у Министарству финансија.
Вредност половног возила из каталога АМСС више се неће узимати као основ за обрачун овог пореза.
„Изменама се предлаже да основицу пореза на наслеђе и поклон и пореза на пренос апсолутних права код преноса права својине на употребљаваном моторном возилу не чини тржишна вредност, већ вредност која се утврђује применом елемената које чине радна запремина мотора возила, снага мотора возила и коефицијент старости возила, по формули: (320 X радна запремина + 6.400 X снага мотора) X коефицијент старости возила“, објашњава Министарство финансија као предлагач закона.
При овом обрачуну, у поменуту формулу уноси се радна запремина мотора возила изражена у кубним центиметрима, снага мотора изражава се у КW, док се коефицијент старости возила прецизира законом, тако да се за половњаке старе до и преко једне навршене године старости рачуна 100%.
За возила преко навршене две године старости коефицијент је 90%, затим преко три године старости 80%, преко навршене четири године старости 70%, преко пет навршених година старости 60%.
Следи коефицијент од 50% за половњаке преко навршених шест година старости, 45% за возила преко навршених седам година старости, 40% за возила преко навршених осам година старости, 35% за возила преко навршених девет година старости.
Најнижи коефицијент, од 10%, рачуна се за возила преко навршених десет и више година старости.
Добијени динарски износ представља основицу за опорезивање по непромењеној стопи од 2,5 одсто.
Самоопорезивање, без подношења пореске пријаве Пореској управи, важи само у случају када грађанин купује половно возило од другог грађанина. Када је продавац фирма – нема промена у односу на садашњи начин обрачуна пореза, уз пореску пријаву.
„Обвезницима пореза на додату вредност и правним лицима порез ће се и даље утврђивати решењем, с обзиром на то да је пренос који врше ова лица у прописаним случајевима изузет од опорезивања порезом на пренос апсолутних права, а ту чињеницу није надлежан да утврђује и цени орган који врши за промену саобраћајне дозволе“, наводи се у образложењу Предлога закона о порезима на имовину.
Порез који се утврђује самоопорезивањем плаћаће се у прописаном износу, на прописани рачун за уплату јавних прихода, до подношења захтева за промену саобраћајне дозволе, предвиђено је законом.
„Кад се пренос власништва врши између осталих лица, као и у случајевима преноса између физичких лица за које је прописано пореско ослобођење, порез ће се и даље утврђивати решењем пореског органа (из разлога што је пренос између тих лица у случајевима прописаним чланом 24. Закона изузет од опорезивања, а ту чињеницу, односно постојање права на пореско ослобођење, није надлежан да цени орган надлежан за промену саобраћајне дозволе). Кад постоји пореска обавеза, порез утврђен решењем плаћаће се (као и до сада) у року од 15 дана од дана достављања решења. Кад је пореско ослобођење утврђено решењем, промена саобраћајне дозволе вршиће се без доказа о плаћеном порезу“, наводи се у образложењу закона.
Саобраћајна гужва - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
ДРУШТВО
Колико ће грађани Србије плаћати регистрацију аутомобила
Саобраћајна гужва на Газели - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Спутњик истражује: Прети ли Србији саобраћајни колапс — годишње на друмовима још 50.000 нових возила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала