- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Одлучно ћемо реаговати“: Порука Хрватске Црној Гори

© AP Photo / Markus SchreiberАндреј Пленковић
Андреј Пленковић - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Пратите нас
Хрватска ће сваки пут одлучно реаговати ако буде угрожаван идентитет Хрвата у Црној Гори или њихова сигурност, поручио је хрватски премијер Андреј Пленковић.
Он је на састанку са председницима Хрватске грађанске иницијативе (ХГИ) и Хрватског националног вијећа у Црној Гори Адријаном Вуксановићем и Звонимиром Дековићем казао да влада Хрватске има трајну обвезу да се брине о хрватској заједници у Црној Гори, преноси РТЦГ.
Из ХГИ је саопштено да се Андреј Пленковић захвалио Дековићу и Вуксановићу на свему што раде како би био очуван положај и идентитет хрватске националне мањине у Црној Гори, која снажно доприноси квалитетним односима две државе.
Наводи се да су Вуксановић и Дековић казали како су задовољни чврстим везама са државним врхом Хрватске и интензивном и редовном комуникацијом са представницима владе Хрватске, као и сарадњом на заједничким пројектима који су од интереса за статус хрватске националне мањине у Црној Гори.
„У том смислу разговарало се о пројектима који се спроводе кроз Средишњи државни уред за Хрвате ван Хрватске, а који су посебно важни за очување културног и језичног идентитета хрватске заједнице у Црној Гори“, наводи се у саопштењу.
Дековић и Вуксановић су, како су казали из ХГИ, Пленковићу пренели информације о актуелној политичкој ситуацији и бројним активностима које заједница спроводи на јачању положаја Хрвата и њиховог политичког живота у Црној Гори, посебно након парламентарних избора и промена које су се десиле.
Из владе Хрватске су поручили да су спремни да помогне у ширењу капацитета и постизању трајног решења имовинскоправног статуса за Дом културе у Доњој Ластви, који је значајно место за културни и друштвени живот хрватске националне мањине у Боки Которској и шире.
„Хрватска ће наставити да помаже рад Радио станице Дукс, чији је хрватски мањински програм посебно важан за очување, рад и повезаност хрватске заједнице у Црној Гори“, поручили су из владе Хрватске.
Из ХГИ су казали да су састанку учествовали и министар вањских и европских послова Гордан Грлић Радман, председница Одбора за Хрвате ван Хрватске у Сабору Здравка Бушић и државни секретар у Средишњем државном уреду за Хрвате ван Хрватске Звонко Милас.
„Састанак челника хрватске националне заједнице у Црној Гори с председником владе Хрватске показатељ је да Хрватска не само што води рачуна о Хрватима ван њених граница, већ и цени залагање и настојање оних који чувају, бране и негују хрватски идентитет“, закључује се у саопштењу ХГИ.
Зоран Милановић и Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
РЕГИОН
„То су десетерци Његоша, ту нема власти“: Хрватски председник вређа Црну Гору, а кад је био Мило...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала