- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откриће на Марсу: Ровер НАСА нашао до сада непознате органске молекуле

CC BY 2.0 / Wikipedia/NASA/JPL-Caltech/MSSS/Kevin M. Gill / НАСА ровер Кјуриозити на Марсу
НАСА ровер Кјуриозити на Марсу - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Ровер НАСА „Кјуриозити“ открио је на Марсу трагове до сада непознатих органских молекула.
Ниједан од органских молекула идентификованих у Марсовом песку не садржи недвосмислене знакове живота, али они сугеришу да је нова техника коју је ровер користио, а која не захтева бушење тла, ефикасан алат када је у питању тражење доказа о молекулима заснованим на угљенику, који су важни градивни блокови за живот какав познајемо, пише „Сајенс алерт“.
Нова техника примењена је готово случајно, пошто је бушилица којом је ровер опремљен престала да ради. Уместо да прекину мисију док је не поправе, стручњаци НАСА су применили нову технику. Уместо да узорке стена ситни у прах, ровер је анализирао узорке песка у својој такозваној „мокрој лабораторији“.
Органска једињења у стенама Марса веома су тешка за откривање, јер се распадају на једноставније молекуле током загревања.
Међутим, ако прво реагују са другим хемикалијама, већа је вероватноћа да ће ући у гасни хроматограф и масени спектрометар ради анализе, а да се не распадну.
Стручњаци НАСА нису очекивали да узорци песка узети са такозване Оганквит плаже буду богати органским једињењима, али нису могли да наставе са бушењем, па су решили да окушају срећу са његовим испитивањем.
У узорцима песка тако су нашли неколико органских једињења, укључујући амонијак и бензоеву киселину. Нека од тих органских једињења до сада нису идентификована на Марсу.
Резултати истраживања узорака узетих још 2016. године сада су објављени у научном часопису „Нејчр астрономи“.
Иако присуство тих органских молекула не значи дефинитивно да је на Марсу било живота, нити су у узорцима пронађени деривати амино-киселина, нова техника могла би да буде корисна за трагање за знацима живота, чак и без бушења марсовских стена.
„Овај експеримент на Марсу проширио је инвентар молекула присутних у узорцима марсовског тла и показао се као моћно оруђе у даљој потрази за поларним органским молекулима биотске и пребиотске важности“, написао је научни тим НАСА који предводи Маева Милан из НАСА Годард центра.
Ровер „Истрајност“ слеће на Марс - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Ровер на Марсу „нестао“ је на две недеље, а онда се јавио несвакидашњим сликама /фото/
Фотографија коју је НАСА објавила снимљена је 20. фебруара 2021. ровером „Перезеверанс“ - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
НАСА објавила ново откриће након анализе стене с Марса: Део веће слагалице /фото/
Пирамида на Марсу, фотографија планетарног ровера „Кјуриосити“ - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2021
Новооткривен предмет на Марсу заинтригирао научнике /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала