- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина: Русија је крива за гасну кризу у Европи

© Sputnik / Екатерина Соловьева / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2"
Изградња гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Пратите нас
Русија „ограничава“ извоз гаса у Европску унију како би још више подигла цену горива и погоршала енергетску кризу, тврди министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба.

„Хајде да ствари назовемо правим именом. Русија ограничава извоз како би још више подигла цене гаса, направила енергетску кризу и оправдала пуштање у рад „Северног тока 2“, рекао је он на форуму „Open Zakarpattia 2021. Форум развоја“.

Према речима Кулебе, дефицит гаса на европском тржишту сведочи о томе да додатне маршруте не гарантују веће испоруке у регион.

Гасна криза у Европи

Последњих месеци цене фјучерса за гас у Европи су се више него удвостручиле. У августу је цена једва прелазила 500 долара, док је 6. октобра достигла историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара, након чега је на тржишту започео пад.
Стручњаци повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.
Европа је 13. октобра започела активни период селекције гаса из својих складишта. У тренутку почетка грејне сезоне, она су била попуњена са нешто више од 78 одсто, што је 14 процентних поена мање од просека у последњих пет година.
Према речима руског председника, дефицит гаса на европском тржишту је резултат економске политике Европске комисије. Осим тога, из Сједињених Америчких Држава и са Блиског истока у Европу није достављено осам милијарди кубних метара горива, док је „Гаспром“ повећао извоз за 11 милијарди кубних метара.
Руски председник је наложио „Гаспрому“ да након што се напуне гасом подземна складишта у Русији, започне повећање испорука у Европу.
Свој коментар о томе због чега су европски потрошачи за енормне цене гаса одмах оптужили Путина у ауторској емисији Мој поглед на Русију дала је Љубинка Милинчић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала