- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Алармантни подаци о алкохолизму: Зашто деца у Србији потежу за флашом од 13. године живота

CC0 / freeimage4life / Точење алкохолног пића
Точење алкохолног пића - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
Пратите нас
Свака друга млада особа у Србији повремено пије алкохол, а свака пета се повремено опија. Редовно пије седам одсто младих. Прво пијанство се обично доживљава у 13. години, а најкасније у 20. На те и друге алармантне податке указује истраживање Института „Батут“, према којем скоро половина лечених алкохоличара у Београду има до 30 година.
Први знаци зависности од алкохола у просеку се појављују у 21. години, а млади на лечење одлазе између 25. и 27. Раније истраживање Института показало је да је трећина одраслог становништва Србије конзумирала алкохол два до три пута у периоду од 30 дана пре студије, а да је свакодневно пило 3,4 одсто становништва. Највећи проценат људи који пију имао је од 20 до 34 године.

Злоупотреба алкохола у Србији

Психијатар и психотерапеут др Ивица Младеновић појашњава да се први проблеми с алкохолом међу младима јављају због хипертолеранције према пијењу алкохола у Србији, доступности пића, иако је забрањено да се продаје малолетницима и зато што чланови породице обично пију често.
„То је на нивоу културолошког аспекта Србије. Немате ниједну кућу у селу која ‘држи до себе’, а не пече ракију ако има могућности за то. Поента је да је алкохол веома инкорпориран у све ритуале. Деца уче по моделу. Ако отац не би изнео флашу ракије када дође кум и ако се током вечери не би напили, онда дете не би научило да тако треба“, истиче Младеновић за „Спутњик“.
© Фото : PixabayОсновни узрок смртности младих од 18 до 30 година злоупотреба алкохола.
Алкохолизам - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Основни узрок смртности младих од 18 до 30 година злоупотреба алкохола.
Осим родитеља, велики утицај на младе имају вршњаци, посебно у периоду од 15. до 18. године.
„Онда је у вршњачкој групи пијење алкохола и комбиновање с амфетаминима и марихуаном императив. Ако хоћеш да будеш део друштва, мораш да радиш то. Ту се поставља питање да ли можемо едукацијом да променимо децу или морамо да размислимо како се ми забављамо и шта радимо, па да дамо пример деци“, напомиње Младеновић.
Како наглашава, потребно је да се направи разлика између пијења, злоупотребе алкохола и алкохолизма:

„Млади завршавају на токсикологији ВМА због препијања, али то није зависност. То је злоупотреба. Проблем је што наша земља нема много кадрова који се тиме баве, што је превенција тек у зачетку и што због тога и хипертолеранције према пијењу алкохола млади неприметно улазе у алкохолизам.

У канџама алкохолизма

Младеновић предочава да мушкарци упадају у канџе алкохолизма спорије, али раније од жена. Код мушкараца се та болест развија од седам до осам година, а јавља се између 25. и 30. године, а код жена се развија за годину до две, обично током тридесетих година живота.
„Оне почињу да пију када схвате да су, можда јурећи каријеру, запоставиле свој емотивни живот и да треба да стварају потомство, што изазива стрес. Жене пију због стреса и депресије не само у Србији, већ и у свету. Нажалост, све чешће. Систем вредности и овај начин живота ‘меље’ људе. Алкохол је један од најбољих седатива, али је проблем што ствара зависност“, каже Младеновић.
CC0 / Pixabay / Алкохолизам се код жена развија за годину до две, обично током тридесетих година живота.
Девојка за шанком - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
Алкохолизам се код жена развија за годину до две, обично током тридесетих година живота.
Пандемија вируса корона само је погоршала ствари. Младеновић открива да су поједине земље, попут Индије и Италије, забраниле продају алкохола на одређено време, управо због тога што је једно од најбољих средстава за ублажавање стреса. Како додаје, они који су почели да пију за време пандемије вероватно ће завршити на лечењу за пет до 10 година.

„Алкохолизам се најбоље лечи породичном терапијом. Породица је велик и значајан фактор у развоју болести, што значи да члан не може да се лечи изоловано. Ако је у питању млађа особа, укључују се родитељи. Ако је реч о старијој, укључује се брачни партнер“, подвлачи Младеновић.

Алкохолизам је најзаступљенија болест зависности у Србији. Праћена је коцкањем, а потом наркоманијом. Наш саговорник упозорава да ће у наредних пет до 10 година зависност од интернета постати доминантна.

Србија у односу на Европу

Последње истраживање Европске комисије показало је да сваки пети становник ЕУ стар од 15 до 24 године редовно и прекомерно конзумира алкохол. Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) из 2018, злоупотреба алкохола проузрокује три милиона, односно 5,3 одсто смртних случајева годишње широм света.
„Србија је свуда у средини, између 10. и 12. места, по количини попијеног алкохола код одраслих и деце. Ипак, не треба сметнути с ума податак на европском нивоу да је основни узрок смртности младих од 18 до 30 година злоупотреба алкохола. Јако велики број 16-годишњака је пробао алкохол, а три до четири одсто момака тог узраста свакодневно пије“, предочава Младеновић.
У старосној групи од 20 до 39 година приближно 13,5 одсто укупних смртних случајева је проузроковано алкохолом. Штетна употреба алкохола је узрочни фактор у више од 200 болести и повреда, а приписује јој се и 5,1 одсто глобалног терета болести и повреда.
Пиво - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
РУСИЈА
Које алкохолно пиће је најопасније за мушкарце
Последице коришћења ових синтетичких дрога много су опасније од оних које изазива марихуана - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2021
Марихуана, амфетамини, екстази... Како је дрога престала да буде табу међу српским тинејџерима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала