- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Да ли је Зоран Заев завршио каријеру: Kрај, али...

© AP Photo / Ronald ZakЗоран Заев
Зоран Заев - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
Пратите нас
Објава лидера највеће македонске опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицкоског да је договорена нова парламентарна већина у Собрању Северне Македоније, по свему судећи је знак да је дошао крај политичке каријере још увек актуелног премијера Зорана Заева.
Мицкоски се јуче састао са лидерима Левице и Бесе Димитром Апасиевим и Аријаном Хоџом, а састанку су присуствовали и Арбен Таравари из Алијансе за Албанце и Африм Гаши из Алтернативе, које су на недавним локалним изборима наступили у коалицији са ВМРО-ДПМНЕ.
ВМРО-ДПМНЕ је на локалним изборима победио владајући СДСМ, због чега је њен лидер и премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио да подноси оставку на обе функције.

Политичка логика – крај каријере Заева, али...

Аналитичар из Скопља и уредник портала „Инфомакс“ Александар Митевски каже да ако се иде чисто политичком и законодавном логиком, јучерашњи састанак је крај политичке каријере Зорана Заева.
Међутим, у Македонији се закони недовољно поштују политичка логика није увек на снази додаје Митевски. То што ВМРО-ДПМНЕ има 61 посланика у Собрању, само значи да има могућност да гласа за неповерење влади и да након тога састави нову са новом парламентарном већином, истиче он.
„До сад је познато јавности да ВМРО-ДПМНЕ има већину посланика и да они чекају да у понедељак Зоран Заев и официјелно понуди оставку у Собрању, а ако то не уради, изгласаваће се неповререње влади. Постоје ту две опције, једна је да ВМРО формира нову владу и настави да влада у наредних две и по године, а друга је да нова влада брзо организује нове парламентарне изборе“, оцењује саговорник Спутњика.
Према Митевском, реалнија је опција да ВМРО формира нову владу која би врло брзо расписала нове изборе.

Влада Зорана Заева завршила каријеру

Иван Стоилковић, председник Демократског савеза Срба у Северној Македонији каже да је уобичајена парламентарна пракса да онај ко има већину преузима власт.
„На предлог за покретање питања поверења влади потписао се 61 посланик што значи да је обезбеђена већина, тако да ако се премијер Заев не буде држао дате оставке, коју није поднео скупштини Македоније, активираћемо то питање и после пада владе формираћемо нову. Највероватније ће се после неког времена ићи на ванредне парламентарне изборе“, додаје Стоилковић.
Каже да не зна кад би се могло ићи на ванредне парламентарне изборе јер је реч о „парламентарној процедури која би могла да се отеже“ и истиче да је у сваком случају битно да је влада Зорана Заева завршила свој мандат.

Шта је за Заева премија после „неславног одласка“?

Кад је реч о политичкој судбини Зорана Заева, Стоилковић сматра да су на Балкану ретки случајеви повратка на политичку сцену после одласка са ње, поготово „после овако неславног одласка“.
„Одласка који је повезан са милион афера и са највећим националним понижењем у Македонији, тако да мислим да ће за њега бити премија ако успе да буде бивши председник владе који ће уживати привилегије које му нуди функција коју је обављао последњих пет година“, закључио је Стоилковић.
Урсула фон дер Лајен и Зоран Заев - Sputnik Србија, 1920, 02.11.2021
РЕГИОН
Како Запад „награђује“ најпослушнијег лидера на Балкану: Све је дао, а није добио ништа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала