- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Фотографисан језиви паразит који мења орган жртве /фото/

CC0 / Pixabay / Риба
Риба - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
Пратите нас
Радник у државном парку Галвстон Ајланд, на западној обали Мексичког залива у Тексасу, пронашао је рибу која га је прилично изненадила.
Наиме, унутар уста рибе Micropogonias undulatus, налазило се превише ногу да би то био језик, а ту су биле и очи.

О чему се заправо ради?

Изоподи рода Cimothoa су паразити који уђу у тело рибе кроз шкрге, смештају се у устима и закаче се за језик из ког исисавају крв. Када у језику нема више крви он се осуши и отпадне, а паразит га успешно замени.
„То је једини познати случај да паразит функционално замени орган домаћина“, објавили су радници парка на својој Фејсбук страници.
Марк Фишер, научни директор у „Texas Parks and Wildlife“ објаснио је да су ови паразити прилично чести код неких врста риба, попут пегаве пастрмке, али да их никада раније није видео код Micropogonias undulatus-a, пренела је „Национална географија“.
Исто изненађење доживео је и студент биологије из Кејптауна када је на овог паразита наишао у риби ципули, што је био први забележен такав случај.
Али иако делује помало застрашујуће, овај однос није толико лош. Само два истраживања су показала да паразит утиче на квалитет живота рибе код које се настани у устима. Једно из 2013. је показало да се рибе смање, а претпоставља се из два разлога — један је што део хранљивих материја узима паразит. Друга претпоставка је да он својом величином просто блокира пролаз хране, па рибе почну да узимају мање.
Чак и уз тај проблем, није доказано да врсте риба код којих се настањују живе краће.
Двоглава корњача - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
СВЕТ
Пронађена корњача са две главе и шест ногу /видео/
Вупатки национални спомен парк у Аризони, САД - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Необично створење са три ока појавило се на светом месту Индијанаца, оживела га јака олуја /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала