- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Иако им Американци „заврћу руке“, све више земаља купује руско оружје

© Sputnik / Дмитрий Виноградов / Уђи у базу фотографијаРакетни ПВО систем са ракетама земља-ваздух комбинованог кратког и средњег домета "Панцир С" у војној бази Хмејмим у Сирији
Ракетни ПВО систем са ракетама земља-ваздух комбинованог кратког и средњег домета Панцир С у војној бази Хмејмим у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
Пратите нас
Упркос нелојалној конкуренцији, руско оружје је све траженије на светском тржишту. Портфељ поруџбина премашује 52 милијарде долара. У области војно-техничке сарадње Русија одржава односе са 100 земаља, а војни производи се испоручују у преко 50 држава, што говори о квалитету и ефикасности руског наоружања.
Највећи купци руске борбене технике и оружја су Кина, Индија, земље Блиског истока, Северне Африке и Латинске Америке. Системи противваздушне одбране С-400 и ракетни системи „Панцир С1“ су најпопуларније руско наоружање међу страним купцима ове године. Поред тога, популарна је и цела линија авијације, што чини најмање 50 одсто обима продаје. Такође, и даље влада озбиљна потражња за противтенковским системима „Корнет“, тешким вишецевним бацачем ракета „Смерч“ и другим системима.
"Сума од 52 милијарде долара одређује високу конкурентност нашег војно-индустријског комплекса на светском тржишту наоружања. Тако је, уосталом, одувек и било. Није случајно што САД и друге водеће земље НАТО-а користе разне методе да би смањиле конкурентност Русије, па заврћу руке другим земљама-чланицама Алијансе и осталим државама које покушавају да успоставе војну сарадњу са Руском Федерацијом. Довољно је сетити се скандала који је настао када је Турска наручила од Русије системе С-400“, рекао је за Спутњик руски војни експерт Александар Жилин, алудирајући на санкције које је Вашингтон увео Анкари због куповине тих руских система , што је изазвало тензије између две чланице НАТО-а, САД и Турске.

Руско оружје – квалитетно, ефикасно и поуздано

За руским војним производима постоји стална потражња. Москва је обелоданила да земље Северне Африке углавном купују оклопна возила, системе ПВО , опрему за морнарицу, „мигове“, „сухоје“ и „иљушине“, опрему за електронско ратовање и стрељачко оружје, док је у подсахарској Африци највећа потражња за хеликоптерима из породице „Ми“, авионима „Миг“ и „Сухој“, системима ПВО, као што су „Панцир С-1“, „Тор-М2Е“ и „Бук“ и производима „Калашњикова“.
У Азијско-пацифичким земљама популарни су руски авиони и авионски мотори, као и средства противваздушне одбране, а у Јужној Америци - хеликоптери, који су се добро показали у климатским условима тих земаља. Такође, латиноамеричке државе су заинтересоване за куповину специјалних возила двоструке намене, као и за заједничку производњу бродске опреме.
Рат у Сирији је помогао Москви да ојача статус великог произвођача и извозника оружја , с обзиром да су руско оружје и војна техника на том ратишту потврдили своју поузданост и високу ефикасност, чак и у тешким пустињским условима.
Оно што Русију чини важним играчем на светском тржишту оружја је и конкурентност и одлука Москве да наоружање продаје по повољним ценама и условима.
„Моћ војно-индустријског комплекса Русије је у томе што ми увек нудимо робу веома високог квалитета, а при том цена није превисока, као што је то у случају САД. Они се чак и не труде толико да буду конкурентни, колико приморавају друге земље да купују њихово оружје. С друге стране, ми нудимо врсте оружја које је конкурентно на тржишту и уз то веома ефикасно. Чувамо углед свом бренду, док наши конкуренти ‘шкргућу зубима’. Такође, земље које сарађују са нама имају од тога велику корист, пошто купују јефтиније наоружање, које је при том ефикасније, а то је веома важно“, закључио је Жилин.

Индија и Кина – први купци С-500?

У последње време су нарочито актуелне приче о продаји првог серијског ракетног система С-500 „Прометеј“, који ће ускоро бити испоручен руској војсци. Први потенцијални купци би, према очекивањима Москве, могли да буду Индија и Кина.
Нови систем С-500, који је у стању да уништи балистичке и крстареће ракете, као и авионе и хеликоптере у домету до 600 километара, биће веома конкурентан на тржишту, а пре свега значајно ће ојачати одбрамбени потенцијал Русије.
Међутим, експерти напомињу да ће продаја система С-500 другим државама бити могућа тек након што се њиме опреми руска армија.
„Извозна верзија тог система производиће се тек након што Министарство одбране Руске Федерације набави потребну количину за себе тј. за даљу изградњу наше ваздушно-космичке одбране. То ће се десити за око пет година, односно када буду извршене све испоруке. Системи ће бити постављени дуж периметра наших граница и на тај начин ће штитити наш ваздушни простор у свим правцима. Након тога Министарство одбране може да одобри извозну верзију овог система“, каже руски војни експерт Алексеј Леонков.
Он подсећа да САД већ траже нове мере и методе притисака против руског извоза оружја.
„Таква реакција је фактички већ уследила - Американци поново траже начине да спроведу неке забране које би погодиле земље које купују руско оружје и војну опрему. Таква забрана је персонификована и у њој ће набројати системе наоружања који се не препоручују за куповину, а такође биће наведене и казнене мере против оних који се оглуше. Међутим, како пракса показује, неке државе не маре за такве забране и америчке санкције, а Индија и Кина су на списку таквих земаља. Јасно је да Американци покушавају да на те земље некако утичу - да роваре. Са Кином постоји конфронтација, а против Индије постоји тактика шаргарепе и штапа“, закључио је Леонков.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала