- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Институт „Пушкин“ прогласио реч године: Девет пута чешће употребљавана од било које друге

© Sputnik / Владимир ФедоренкоДржавни институт за руски језик „Александар Пушкин“
Државни институт за руски језик „Александар Пушкин“  - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
Пратите нас
Државни институт за руски језик „Александар Пушкин“ прогласио је „спутњик“ за реч године, изјавио је проректор за науку, научни руководилац пројекта „Реч године“ Михаил Осадчиј.

„Према резултатима анализе, на првом месту нашла се реч 'спутњик'. Ове године је употребљивана девет пута чешће него раније. Та реч је тесно повезана са називом руске вакцине против вируса корона 'Спутњик Ве' (Sputnik V). Већа учесталост употребе условљена је широким дискусијама на тему вакцинације и признавања руске вакцине у иностранству“, објаснио је стручњак.

Друго место заузела је реч „Авганистан“. Према речима експерта, та реч се употребљава 6.5 пута чешће од других. Тај експлозивни раст њене употребе изазвале су расправе о дешавањима у тој земљи, констатовао је.
„Северни ток“ нашао се на трећем месту истраживања – учесталост употребе синтагме порасла је пет пута. На четвртом месту је реч „попис“, а на петом „импичмент“.
Поред тога, забележена је четвороструко већа употреба речи „кју-ар код“, затим „антиваксер“ (троструко већа употреба).
Пад учесталости у односу на претходне четири године показале су речи „избори“, „нерадни“ и „морталитет“, додао је Осадчиј.
Иначе, институт сваке године сумира резултате истраживања „Реч године“. Као изворе користи текстове рускојезичних медија и објаве на друштвеним мрежама.
Вакцина „Спутњик Ве“, коју је направио Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције, добила је 11. августа прошле године потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.
Ефикасност вакцине износи 97,6 одсто на основу анализе података о 3,8 милиона вакцинисаних држављана Русије, што је више него што је претходно објавио медицински часопис „Лансет“ (91,6 одсто).
Ампуле са вакцином против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2021
РУСИЈА
Експерт СЗО: „Спутњик Ве“ је веома добра вакцина, план је да се одобри до краја године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала