- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Мини хидроелектране у Црној Гори - пут да привилеговани појединци грађанима узимају из џепа?

© Фото : Уступљено СпутњикуРека Јеловица
Река Јеловица - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Мале хидроелектране у Црној Гори су 2020. године произвеле мање од три одсто укупне електричне енергије, што је шест пута мање од губитака на мрежи. За ову количину енергије власници малих хидроелектрана су приходовали преко осам милиона еура, од чега су им скоро пола дали грађани. Ово значи да су грађани ову струју платили дупло више од тржишне.
При томе су власници малих хидроелектрана у обавези дати држави 650 хилљада еура за 2020. годину, каже за Спутњик Вук Иковић из Организације КОД уз упозорење да је у исто вријеме изгубљено на десетине нетакнутих ријека питке воде сјевера Црне Горе.

Мини хидроелектране – дара виша од мјере

Мјештани горњоандријевачких села буне се због изградње три мини хидроелектране на ријекама Перућица и Мојаничкој ријеци, тврде да је дара виша од мјере и да су ови пројекти само девастирали њихове ријеке, шуму.... Против изградње МХЕ буне се у Барама Краљским, Плаву, током прољећа борба се водила да инвеститори не укроте Буковицу у шавничком крају...
„Систем у којем грађани дају привредницима 3,9 милиона евра, а исти ти привредници дају држави свега 0,65 милиона евра се зове организована пљачка природних ресурса и грађана Црне Горе. На овај начин свако може постати инвеститор јер и ако инвестиција пропадне, државне институције ће узети новац из џепа грађана и пребацити га инвеститорима. За очекивати је било ако већ уништавамо ријеке због струје да нам рачуни буду мањи. Нажалост због помоћи малим хидроелектранама и вјетропарковима годишњи рачун за струју за 2020. годину нам је у просјеку био већи за око 100 еура по домаћинству. Када би бар новац од малих хидроелектрана ишао неразвијеним општинама, па да знамо зашто смо изгубили ријеке“, каже Иковић за Спутњик.
Кад погледамо случајеве општина Колашин, истиче наш саговорник, Плав или Андријевица онда нам укупна ситуација може бити јаснија:
© Фото : Уступљено СпутњикуРибља стаза на Бистрици
Рибља стаза на Бистрици - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Рибља стаза на Бистрици
„ Фирма ББ Хидро посједује малу хидроелектрану на ријеци Бистрици у Колашину. Током прошле и ове године ова фирма је добила од грађана око 200.000 евра помоћи. Заправо грађани овај новац нијесу својевољно дали овој фирми, већ га је ЕПЦГ преко рачуна за струју узела од грађана и пребацила власницима ове хидролектране. Ријека Бистрица која је припадала грађанима Црне Горе је додијељена 2016. године фирми ББ Хидро чији је сувласник блиски сродник тадашњег премијера Црне Горе. Захваљујући оваквим неправилностима пала је стара и дошла нова Влада. Међутим и поред свих доказа довољних за раскид уговора са овом фирмом ми и даље плаћамо субвениције, а Влада ћути и жмури,“ истиче Ивковић.

Шта кажу бројке

Наш саговорник указује да су на Бабинопољској ријеци која протиче кроз Национални парк Проклетије изграђене двије мале хидроелектране: Јара и Бабино поље. Ове двије МХЕ су 2020. године приходовале око 1.565.000 евра, од тога су грађани били приморани да дају власницим ових објеката око 695.000 евра, што је приближно онолико новца колико по плану буџета за 2020. годину износе све нето плате у Плаву које се исплаћују из општинског буџета.
„Власник хидорлектрна на Мојанској ријеци у Андријевици је приходовао прошле године преко милион евра од чега су му пола дали грађани. Од овог новца Општина Андријевица је добила око 50.000 евра односно пет бруто просјечних плата за запослене у администрацији. Све је то инцидент који живимо, а који је код нас постао савкодневица. Грађани као већинкси власници Електропривреде Црне Горе директно помажу своју конкуренцију, то јест власнике малих хидроелектрана. Тако минимум пола нашег рачуна за струју чине субвенције, различите врсте накнада и губици које нијесмо потрошили. Ако трошимо само јефтину струју онда ове ставке чине чак 70 одсто нашег рачуна. Имамо тако државно предузеће на услузи приватницима, које пребаца новац из џепа грађанина у џеп повлашћеног инвеститора“, каже Иковић.
Од планираних 80 до данас је изграђено око 30 малих хидроелектрана, а у фази изградње је додатних осам.
© Фото : Уступљено СпутњикуМојанска река
Мојанска река - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Мојанска река
„Ово значи да је обустављање градње обична фарса, иако нам нова Влада маше одлуком којом су забранили изградњу малих хидроелектрана. Тачно је да је раскинутро 17 уговора са концесионарима, али то је урађено примарно захваљујући притисцима грађана, не вољом политичке класе. Тако да преостаје да грађани физички бране своје ријеке као што је то случај са Љубаштицом, Скрбушом, Љештаницом... Ако су мјештани боље организовани од Владе Црне Горе, и ако мјештани дођу до јасних доказа да су ријеке противзаконито уступљене на коришћење, и Влада и поред тога неће да раскине штетне уговоре са предузетницима, онда то значи или да Влада не умије да ради свој посао, или да нема храбрости да раскину уговоре па сарађују за узурпаторима црногорских ријека,“ каже Иковић.

Незадовољни мјештани села у Андријевици

Мјештани села у Општини Андријевица незадовољни су изградњом малих хидроелектрана на ријеци Перућици и Мојанској ријеци, тврде да пројекат изградње малих хидроелектрана није био довољно транспарентан, као и да се не поштују одредбе уговора који је концесионар склопио са државом. Три мале хидроелектране на Мојанској ријеци у Општини Андријевица дозволу за градњу добиле су у децембру 2016. године, а средином септембра 2018, у складу са Законом о уређењу простора и изградњи објеката, пријављен је почетак њихове градње од стране инвеститора Смалл Хyдро Поwер Плантс Мојанска. Завршене су годину касније. Од тада, како тврде мјештани горњеандријевичког краја, простор који обилије природним богатствима озбиљно је девастиран.
© Фото : Уступљено СпутњикуМојанска река
Мојанска река - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
Мојанска река
Из компаније "Смол хидро пауер планс Монајска" тврде да је инвестиција реализована у договору с мјештанима, као и да се стриктно поштују правила и уговорне обавезе, те да су поменуте осуде хир појединаца, а изречене тврдње паушалне. У СХППМ тврде да поштују природу, прате утицај електране на њу и да редовно о томе извјештавају државу. Како су истакли, омогућено је функционисање биодиверзитета, у складу са прописима, али се често манипулише намјерно изабраним угловима фотографија које приказују ријеку која је природно, а не радом електране пресушила у љетњим мјесецима.

Министарство формирало Комисију

У Министарству капиталних инвестиција тврде да још увијек није званично стигла ниједна замјерка у функционисању изграђених мХЕ са било које адресе. То министарство је недавно формирало Комисију која има за циљ преиспитивање потписаних уговора овог вида одрживих извора енергије, а Влада је претходно стопирала потписивање нових уговора за грању мХЕ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала