Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Песме по којима ћемо памтити Маринка Роквића

© Фото : screenshot/RTS Najlepše narodne pesme - Zvanični kanalМаринко Роквић
Маринко Роквић - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
Пратите нас
Маринко Роквић преминуо је данас у Београду у 68. години. Био је српски певач рођен 27. јануара 1954. године у Босанском Петровцу.
Родитељи су му били строги, а породица је тешко живела јер су се само бавили пољопривредом. Маринко и његов брат су од малих ногу показивали интересовање за музику па су учествовали на већини школских приредби. Поред музике, Маринко је волео и да тренира фудбал.
Након основне школе похађао је Електротехничку школу „Никола Тесла“ и учланио се у КУД „Никола Тесла“ у коме је певао. Тада се први пут заљубио у девојчицу са којом је ишао на пробе. Након завршетка средње школе започео је музичку каријеру. Певао је углавном народне песме, али на елитнијим местима су захтевали романсе и староградску музику па је и то научио.
На телевизији се појавио после пет година бављења овим послом. После војске снимио је велики хит „Да волим другу не могу“ који је продат у 600.000 примерака.
Прву плочу снимио је 1974. године. 1977. године имао је веома запажен наступ на фестивалу Илиџа, на ком је певао Момак весељак, 1978. на истом фестивалу наступио је са песмом „Занела ме светла великога града“, а онда и 1980. са песмом „Снегови бели опет веју“, која је постала велики хит.
Следећи велики хит била је песма „Да волим другу не могу“, која је продата у тиражу од 600.000 примерака. Уследили су хитови: „Потражићу очи зеленије“, „Једина моја“, „Свађалице моја мала“, „Само ме потражи“, „Пусти ме да је видим“, „И пијан и трезан за тебе сам везан“, „Подели са мном добро и зло“, „Замириши на бразду“, „Љубав стара срце пара“, „Поломио ветар гране“, „И кад ме сви забораве“, „Колиба, ил' двор“, „Тебе нема“, „Ко украде ноћи боје“, „Јелена“, „Ти за љубав ниси рођена“, „Право на љубав,“ „Скитница“, „Три у једној“, „Гатара“. Такође, снимио је и албум са севдалинкама, као и трајне снимке за Радио Београд.
Појавио се у серији „Камионџије опет возе“ из 1983. године, у којој је отпевао песму „Дивне имам комшинице“.
Његови синови Никола и Марко такође су популарни певачи српске поп-фолк музике.
Концертом у београдском центру „Сава“, 2015. године обележио је четрдесет година каријере. Добитник је Естрадно-музичке награде Србије за животно дело (2019. године) коју додељује Савез естрадно-музичких уметника Србије.
Маринко Роквић - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
СРБИЈА
Преминуо Маринко Роквић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала