Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Преминуо Муамер Зукорлић

© ФотоМуамер Зукорлић
Муамер Зукорлић - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
Пратите нас
Лидер странке Правда и помирење и бивши муфтија Муамер Зукорлић преминуо је данас изненада у Новом Пазару у 52. години.
Према незваничним информацијама, Зукорлићу је позлило док је држао предавање на Факултету за исламске студије, пишу Новости.
Претпоставља се да је доживео срчани удар, покушана је реанимација, али безуспешно.
Муамер Зукорлић биће сахрањен сутра на гробљу у Орљу код Тутина. Град Нови Пазар прогласио је недељу, 7. новембар за дан жалости.
Зукорлић је био посланик у Народној скупштини. На челу Мешихата био је до 2016. године, када је интензивирао своју политичку каријеру.
„Ко је вјеровао у Мухаммеда, Мухаммед је мртав, ко вјерује у Аллаха Аллах је жив“, овим речима се најближи пријатељ Ебу Бекр опростио од Зукорлића, преноси портал Мешихат.
Зукорлић је рођен у Тутину 1970. године. Основну школу је завршио у селу Рибариће, општина Тутин и Гази Хусрев-бегову медресу у Сарајеву. Исламски факултет, одсек шеријатско право, уписује у Константини у Алжиру, а завршава га у лето 1993. год.
За првог председника Мешихата Исламске заједнице Санџака изабран је октобра 1993. године његовим оснивањем, да би на ту функцију био поново изабран 1998. и 2003. године. Постдипломске студије је апсолвирао у Либану.
На Објединитељском Сабору Исламске заједнице у Србији 27. марта 2007. године изабран је за председника Мешихата Исламске заједнице у Србији и главног муфтију, да би у јулу 2008. год. на изборима у Исламској заједници био поново изабран за њеног поглавара.
Био је кандидат за реису-л-улему Исламске заједнице у БиХ 2019. године и био је другопласирани.
Има две супруге, које живе одвојено са својом децом — Умеја у стану, а Елма у кући у центру Новог Пазара. За собом је оставио седморо деце.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала