- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Амерички медији истакли пет тенкова који су променили историју: Међу њима совјетски Т-34 /видео/

© SputnikСовјетски тенк Т-34
Совјетски тенк Т-34 - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
Пратите нас
Совјетски тенк Т-34 је међу пет оклопних возила која су променила историју, пише амерички портал „19ФортиФајв“.
Према наводима портала, свако од возила доспелих у пет најбољих везује се за одређени историјски догађај.
Симбол Првог светског рата је британски тенк „Maрк IV“ (Мк. IV), пише „19ФортиФајв“.
Иако неспретан, спорији од пешадије и наоружан топом калибра 20 милиметара (што је смешно по данашњим стандардима), тај тенк је могао да савлада митраљезе и извуче Британију из ћорсокака рововског ратовања.
У ширем смислу, британски тенк је показао како технологија решава проблеме које је створила друга технологија.

Херој почетка Другог светског рата је, према медијским проценама, немачки лаки тенк „Панцер II“ (Pz.Kpfw II).

У његовој посади је био артиљерац, док је командант француских тенкова морао да нишани сам. Јасно је да је тај немачки тенк пуцао прецизније из свог топа калибра 20 милиметара, додаје портал. Што је још важније, у тенку „Панцер II“ налазила се радио-станица која је омогућавала координацију ратних дејстава.
Ако су разлози запањујућих тенковских победа Вермахта почетком рата били добра припрема, тактика и надмоћ у ваздуху, онда је њихов симбол постао „Панцер II“, сматра аутор чланка.
Совјетски тенк Т-34, који је савладао Хитлерову војну машину, имао је чврст коси оклоп сособан да се супротстави немачким противтенковским гранатама.
Поред тога, широке гусенице и дизел мотор омогућавале су тенку да се креће по лошем терену брзином од 30 километара на час, а имао је и моћан топ који је пробијао стране „Тигрова“ и „Пантера“.
Предност није била апсолутна, али је сазнање да су Словени, који су по стандардима Трећег рајха „инфериорни“, направили тенк који надмашује читав арсенал Вермахта, задало снажан ударац моралном духу Немаца, истиче портал.
Немачка је схватила да је ушла у смртоносни окршај са непријатељем много страшнијим од оних са којима се раније сусретала.
Амерички средњи тенк и главни тенк САД током Другог светског рата М4 „Шерман“ служи као пример технолошке моћи, наводи се у чланку.
То возило није имало изванредне борбене квалитете, али је у војску пуштено 49 хиљада америчких тенкова и борило се у армијама пет држава антихитлеровске коалиције: Аустралије, Велике Британије, Пољске, САД и Француске. Чак је и Совјетски Савез добио четири хиљаде ових тенкова према уговору о ленд-лизу.
Према писању портала, „Шерман“ је постао симбол индустријског ратовања где су скупи тенкови били једнако потрошни материјал као и меци.
Кинеска копија Т-54 и ранија верзија бестселера Т-55, Тип-59 није учестововао у биткама, у историју је ушао са Трга Тјенанмен.
То возило и даље користе војске Мјанмара (раније позната као Бурма), Северне Кореје и Пакистана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала