- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бечић: Законска одлука Ђукановића биће одлагање избора

© Фото : Youtube/Predsjednik Skupštine Crne Gore/PrintscreenАлекса Бечић
Алекса Бечић - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
Пратите нас
Председник Црне Горе Мило Ђукановић ће након усвајања допуна Закона о локалној самоуправи, имати конкретно законско упориште и законску обавезу да усклади Одлуку коју је донео, као нижи правни акт, и одложи изборе заказане за 9. децембар, поручио је председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић.
Он је подсетио и да је "Ђукановић прошле године, у марту, десетак дана пред одржавање локалних избора, након предаје изборних листа, у току изборних радњи, без икаквог правног упоришта у законима државе Црне Горе одложио локалне изборе у Тивту због ковида 19", преноси РТЦГ.
Бечић је навео и да у том тренутку, ни један закон државе Црне Горе није председнику давао ту могућност.
Он је подсетио да је "Скупштина Црне Горе пре 15 година донела истоветну допуну Закона о локалној самоуправи и продужила мандат за око пола године скупштинама општина и председницима општина, како би се објединили локални избори и одржали заједно са парламентарним изборима".
"Међутим, оволика хајка на обједињавање локалних избора, оголила је до краја потребу неких да земљу покушавају да држе у константном ванредном политичком стању и атмосфери тензија, подела, конфликта и избора", казао је председник Скупштине Црне Горе.
Бечић је истакао и да је обједињавање предстојећих локалних избора интерес Црне Горе.
"На првом месту је интерес Црне Горе и њених грађана, који здушно подржавају обједињавање избора и заустављање екстремизације друштвено-политичких прилика", закључио је председник Скупштине Црне Горе.
Председник Црне Горе Мило Ђукановић је одлагање локалних избора на Цетињу, у Петњици и у Мојковцу, који су заказани за 5. децембар, оценио као врло неумесну политичку идеју, која је, како је навео, супротстављена уставно-правном систему Црне Горе.
Он је додао да је, према Закону о избору одборника и посланика, предвиђено да председник државе најкасније 60 дана уочи одржавања избора мора расписати изборе.
“Ја сам изборе за те општине расписао пре више од месец дана (14. септембар). Остало је још месец дана до њиховог одржавања. И сада, услед изборних радњи које се догађају, предлаже се доношење једног другог закона о локалној самоуправи којим се жели онемогућити регулатно одржавање избора у те три општине”, казао је Ђукановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала