- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Божовић: Очекујем да одлука о мом протеривању буде повучена

© Фото : Уступљено СпутњикуВладимир Божовић
Владимир Божовић - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
Пратите нас
Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, кога је влада у Подгорици 28. новембра 2020. године прогласила за персону нон грату, рекао је да из Београда наставља да обавља своју дужност докле год се процењује да је то у најбољем интересу Србије.
Божовић у интевјуу за подгоричке Вијести изразио наду да ће „недемократска и недипломатска одлука” претходне црногорске владе о његовом протеривању бити повучена.
На питање како коментарише истрајавање нове Владе на одлуци о његовом протеривању, Божовић каже да сви знају његов став поводом тога.
„Још једном изражавам наду да ће та недемократска и недипломатска одлука претходне владе бити повучена, а рука Србије пружена повлачењем одлуке о реципроцитету, тј. укидању гостопримства амбасадору Црне Горе у Београду, прихваћена. До тада настављам да обављањем дужности у овим отежаним условима из Београда докле год је процењено да је то у најбољем интересу Србије.“
На питање како коментарише изјаву премијера Црне Горе да ће Влада прихватити било ког амбасадора кога предложи Србија, Божовић оцењује да није питање да ли ће Кривокапић и Црна Гора прихватити сваки предлог Србије за амбасадора у Црној Гори.
„Кључно питање је да ли ће и када Влада коју води господин Кривокапић укинути антицивилизацијску и дискриминаторску одлуку техничке ДПС владе донету 26. новембра 2020. којом се амбасадор Републике Србије у Црној Гори протерује и проглашава за непожељну особу, или ће наставити да се служе горе поменутом реториком“, напомиње Божовић.
Божовић је изразио уверење да посета црногорског премијера Здравка Кривокапића Београду може да буде прекретница и једно ново поглавље у много бољим односима Београда и Подгорице.
„Осим што су за Србију пријатељски, братски односи са Црном Гором од највећег могућег значаја, такав однос би заиста требало да представља природно стање ствари. Сарадња између Србије и Црне Горе мора бити на већем нивоу, како у економском тако и у политичком смислу и верујем како ће топла добродошлица коју је премијер Кривокапић имао у Београду допринети томе без обзира на нека питања која су и даље остала отворена“, рекао је Божовић.
Здравко Кривокапић у Скупштини Црне Горе. - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2021
Кривокапић: Прихватићемо да Србија поново именује Божовића за амбасадора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала