- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ђукановићев кабинет одговорио Бечићу у вези са одлагањем избора

© AP Photo / Risto BozovicЦрногорски председник Мило Ђукановић
Црногорски председник Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
Пратите нас
Логично би било да је уочи расписивања избора председник Парламента Алекса Бечић уложио напор да реактивира Одбор за изборно законодавство да припреми и предложи Парламенту на усвајање одговарајуће норме у законима који регулишу ову област, као и остале прописе који су у функцији спровођења избора, саопштено је данас из Кабинета Мила Ђукановића.
„Уместо тога, он је имао друге приоритете – реконструкцију Владе и увођење Демократског фронта (ДФ) у њу“, саопштио је Ђукановићев Кабинет реагујући „поводом изјаве председника Скупштине Црне Горе да ће након усвајања допуна Закона о локалној самоуправи, председник Црне Горе имати конкретно законско упориште и законску обавезу да усклади Одлуку о расписивању избора у Скупштини општине Мојковац, Скупштини општине Петњица и Скупштини општине Престонице Цетиње“.
У саопштењу Ђукановићевог кабинета се додаје да је „Закон о избору одборника и посланика чл.13 и 14. прописао обавезу Председник а Црне Горе да најкасније 60 дана уочи последњег термина за одржавање избора исте распише“, преносе Вијести.

„Императивна норма овог Закона одређује да се избори за одборнике и посланике одржавају најкасније 15 дана пре истека изборног периода одборника, односно посланика којима тече мандат. Дакле, у конкретном случају, крајњи рок за доношење Одлуке о расписивању избора у Скупштини општине Мојковац, Скупштини општине Петњица и Скупштини општине Престонице Цетиње је био 6 октобар“, пише у саопштењу.

Из Ђукановћевог Кабинета су поручили да Бечић „кад већ није обезбедио функционалност парламента, могао је макар овај вансистемски упад у изборни систем (Предлог закона о допунама Закона о локалној самоуправи) обавити пре 14. септембра, тачније пре Одлуке Председник а о расписивању избора у Скупштини општине Мојковац, Скупштини општине Петњица и Скупштини Престонице Цетиње“.
„Овако сада имамо закониту Одлуку Председник а која је дуже од месец дана саставни део правног поретка Црне Горе, коју председник Парламента и владајућа коалиција покушавају да игноришу. Уз то, они покушавају да наметну Председник у Црне Горе непоштовање властитих одлука донетих у складу са Уставом и законима Црне Горе. Све превиђајући две околности познате чак и правницима – приправницима. Прву, да тиме крше уставно начело о забрани повратног дејства прописано чланом 147 Устава који гласи да ‘закон и други прописи не могу имати повратно дејство. То је могуће само изузетно ако то захтева јавни интерес утврђен у поступку доношења закона . И другу, да су права и обавезе прописани Уставом и Законом о Председник у Црне Горе и да се не могу прописивати како коме падне на памет, укључујући и сваку нову парламентарну већину“, закључује се у саопштењу Кабинета председника Црне Горе.
Алекса Бечић - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
РЕГИОН
Бечић: Законска одлука Ђукановића биће одлагање избора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала