- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Донбас: Патрола ОЕБС-а под ватром дрона

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПрипадник посматрачке мисије ОЕБС-а у Донбасу
Припадник посматрачке мисије ОЕБС-а у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
Пратите нас
Патрола специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а нашла се у зони напада беспилотне летелице на периферији насеља Болотено које контролише Кијев у Донбасу, наводи се у извештају мисије од 6. новембра.
Летови ударне авијације и дронова дуж целе контакт линије у Донбасу забрањени су Минским споразумима.
„Дана 6. новембра док је патролирала на западној периферији места Болотено (под контролом владе, 22 км североисточно од Луганска), припадници Мисије чули су 4 пуцња из малокалибарског оружја на растојању мањем од 50 м јужно од своје локације“, наводи се у извештају Мисије.
Како се наводи у извештају, посматрачи ОЕБС-а вратили су се у аутомобиле, а неколико секунди касније, када је патрола већ кренула, мисија је „видела како су војници Оружаних снага Украјине пуцали у ваздух“. Посматрачи ОЕБС-а такође су видели дрон који не припада Мисији како лети на висини од 100-150 метара изнад положаја украјинских Оружаних снага, а нешто касније и изнад патроле ОЕБС-а.
„Док је патрола наставила да се креће, посматрачи су чули и видели једну експлозију отприлике 20-30 метара југоисточно од места на ком су се налазили. Пуцњава и експлозија су се догодиле у близини патроле Мисије и представљају озбиљне безбедносне инциденте за Мисију. Патрола је одмах напустила ово подручје и безбедно се вратила у базу у селу Станица Луганска (под контролом владе, 16 км североисточно од Луганска)“, објашњава се у извештају.
У Донбасу су 27. јула 2020. ступиле на снагу додатне мере за обезбеђивање примирја. Договор укључује забрану било које врсте ватре, распоређивање тешког наоружања, офанзивне и диверзионе акције, а предвиђа и дисциплинску одговорност за нарушавање споразума. Сукобљене снаге такође не би требало да употребљавају беспилотне летелице на линији додира, а забрањено је и инжењерско опремање положаја. Очекује се да ће примена мера обезбедити потпуни прекид ватре у Донбасу.
Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.
Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.
Турска беспилотна летелица Bayraktar TB2 - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2021
РУСИЈА
Украјинска војска: Турски јуришни дрон „бајрактар“ први пут употребљен у Донбасу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала