https://sputnikportal.rs/20211107/gigant-pocinje-proizvodnju-mesa-na-bazi-bilja-u-srbiji-1131360099.html
Гигант почиње производњу меса на бази биља у Србији
Гигант почиње производњу меса на бази биља у Србији
Sputnik Србија
У Сурчину се планира градња новог погона компаније Нестле у Србији, који ће имати део за производњу, замрзавање и паковање. У погону ће се производити четири... 07.11.2021, Sputnik Србија
2021-11-07T20:30+0100
2021-11-07T20:30+0100
2021-11-07T20:30+0100
економија
економија
србија
србија – економија
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/07/08/1125868550_0:321:3071:2048_1920x0_80_0_0_4029ce10be2130947220add2cecca807.jpg
Секретаријат за заштиту животне средине Града Београда огласио је јавни увид у захтев за одлучивање и потреби процене утицаја на животну средину пројекта производног објекта Нестле ПБМС у Сурчину.Погон је планиран као доградња и реконструкција постојећег дистрибутивног центра у оквиру индустријског комплекса Нестлеа у Сурчину.Наводи се да је развојним планом Нестле предвиђено проширење асортимана производа, па је изабрала своју производну локацију у Србији за производњу нових производа на биљној бази, преноси Екапија.Предвиђено је да се непосредно после изградње производног објекта и пратећих објеката који су у функцији производње, у току ове године изведе производна линија која ће се користити за производњу ПБМС производа Генерације 1, а касније, у току 2023. године, планирано је извођење производне линије која ће се користити за производњу ПБМС производа Генерације 2.Технолошки поступак производње између осталог подразумева екструдирање и сечење у четири наведена облика, панирање, пржење полупроизвода, грил маркирање, замрзавање и паковање.У пројекту се истиче да су истраживања компаније Нестле усмерена на исхрану која ће смањити ризик од болести данашњице, попут гојазности, дијабетеса и болести крвних судова и додаје да ће се око 50 одсто укупне производње новог постројења састојати од производа Генерације 1.Јавни увид траје до 22. новембра.Како подсећа портал, Нестле на глобалном нивоу у оквиру свог бренда Garden gourmet, већ неколико година уназад производи нуди веганске и вегетаријанске производе.Компанија је недавно најавила и улазак на тржиште лабораторијски узгојеног меса.
србија
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/07/08/1125868550_0:0:2731:2048_1920x0_80_0_0_163b8be2af2d652b75d99926b51edaf4.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
нестле, месо, биљке, србија, економија, месо на биљној бази
нестле, месо, биљке, србија, економија, месо на биљној бази
Гигант почиње производњу меса на бази биља у Србији
У Сурчину се планира градња новог погона компаније Нестле у Србији, који ће имати део за производњу, замрзавање и паковање. У погону ће се производити четири врсте производа (шницле, медаљони, прса и филе), на бази соје, глутена, уља уљане репице, екстракта квасца, брашна, сирћета и воде, са додатком арома.
Секретаријат за заштиту животне средине Града Београда огласио је јавни увид у захтев за одлучивање и потреби процене утицаја на животну средину пројекта производног објекта Нестле ПБМС у Сурчину.
Погон је планиран као доградња и реконструкција постојећег дистрибутивног центра у оквиру индустријског комплекса Нестлеа у Сурчину.
Наводи се да је развојним планом Нестле предвиђено проширење асортимана производа, па је изабрала своју производну локацију у Србији за производњу нових производа на биљној бази,
преноси Екапија.
Предвиђено је да се непосредно после изградње производног објекта и пратећих објеката који су у функцији производње, у току ове године изведе производна линија која ће се користити за производњу ПБМС производа Генерације 1, а касније, у току 2023. године, планирано је извођење производне линије која ће се користити за производњу ПБМС производа Генерације 2.
Технолошки поступак производње између осталог подразумева екструдирање и сечење у четири наведена облика, панирање, пржење полупроизвода, грил маркирање, замрзавање и паковање.
У пројекту се истиче да су истраживања компаније Нестле усмерена на исхрану која ће смањити ризик од болести данашњице, попут гојазности, дијабетеса и болести крвних судова и додаје да ће се око 50 одсто укупне производње новог постројења састојати од производа Генерације 1.
Јавни увид траје до 22. новембра.
Како подсећа портал, Нестле на глобалном нивоу у оквиру свог бренда Garden gourmet, већ неколико година уназад производи нуди веганске и вегетаријанске производе.
Компанија је недавно најавила и улазак на тржиште лабораторијски узгојеног меса.