- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Иранска војска започела вежбе у приобаљу Оманског залива

© AP Photo / Sajjad SafariИрански авион лети поред нафтног танкера за време маневара у Оманском заливу
Ирански авион лети поред нафтног танкера за време маневара у Оманском заливу - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
Пратите нас
Иранска војска започела је своје годишње војне вежбе у приобалном делу Оманског залива, известила је јутрос државна телевизија.
Ови војни маневри изводе се на мање од месец дана уочи предстојећих нуклеарних преговора са Западом.
У извештају се наводи да у вежбама учествују јединице РВ ПВО, морнарице и копнених снага, као и да се маневри одвијају на подручју од преко милион квадратних километара, источно од стратешки важног Ормуског мореуза кроз који се транспортује готово 20 одсто укупног промета нафте, пренео је АП.
Ова вежба се одвија у јеку појачаних тензија између Ирана и САД, а након једностраног повлачења Америке из нуклеарног споразума Ирана са светским силама које је наредио бивши председник САД Доналд Трамп 2015. године.
За сада није познато колико ће трајати вежба здружених снага свих родова иранске војске названа Золфагар 1.400 која има за циљ „побољшање спремности у суочавању са страним претњама и било каквом могућом инвазијом“, наводи се у извештају државне телевизије, пренео је Танјуг.
Амерички званичници саопштили су прошле недеље да је Иран у октобру запленио танкер за нафту под вијетнамском заставом у Оманском заливу који још увек држи у својој луци.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала