- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски вирусолог о ковиду: Смртно опасни симптом на којег не обраћамо пажњу

© Фото : PixabayМедицина илустрација
Медицина илустрација - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2021
Пратите нас
"Делта" сој вируса корона има озбиљније последице по здравље људи, у односу на ранији, такозвани "вухански". То може бити повезано и са ниском температуром тела која је карактеристична за његове теже облике, на шта треба обратити посебну пажњу, саопштио је у интервјуу телевизији „Звезда“ лекар-имунолог Владислав Жемчугов.

„Ток болести се променио, јер је сада доминантан ‘делта’ сој вируса. Болест изазвана овим сојем има теже облике. Скраћује се инкубациони период и брже долази до пнеумоније. Оболевају и млади, чак и деца школског узраста“, рекао је лекар.

Према истраживањима лекара, најтежи облик болести изазване ковидом 19 настаје када се пацијенту снизи температура тела.

„То је најтеже стање које може за неколико дана да доведе до смртног исхода. Најтежи болесници имају температуру 36 и нижу, на шта треба обратити пажњу“, упозорио је Жемчугов.

Он је навео да температура тела зависи од снаге организма и од његовог потенцијала. Међутим, на температуру човека утиче и стање хормона, пре свега штитне жлезде, полних хормона и надбубрежне жлезде.

„У случају да је температура тела ниска, то значи да организам не може да се избори са токсинима и одговори на инфекцију. Тим пацијентима је потребан индивидуални приступ, примена специјалних препарата који повећавају резистентност. Код ових пацијената се бележи и низак крви притисак. Чак и ако је увек постојала хипертензија потребно је примењивати терапију“, објаснио је експерт.

Лекар је додао да када болест протиче у лакшем облику онда човек има нормалну температуру. Притом, он је подвукао да је за мерење температуре потребно користити само термометар са живом, јер је он прецизнији од бесконтактног и електронског.
„Основно је да се температура мери три пута по пет минута. У случају да је пацијент блед, има плаве усне, низак притисак, онда је то симптом за узбуну. Потребно је урадити све анализе, посебно ако нема симптоме инфекције“, препоручује Жемчугов.
Лекар је упозорио да у условима када се велики број пацијената обраћа за помоћ систем примарног сортирања пацијената често не прави добру разлику, у случају да пацијент нема високу температуру на такве пацијенте се не обраћа велика пажња и саветује им се да дођу за недељу дана.
„У случају да је реч о јакој респираторној инфекцији онда не долази до наглог пада температуре. Фазе болести су такве да после ниске наступа повишена температура, организам почиње да се бори, то може да буде претеча цитокинске олује, односно претераног имуног одговора организма који резултира тешким упалама. Молекули не утичу позитивно, већ погоршавају ток болести. Никада нисам видео да јака респираторна инфекција почиње ниском температуром. У случају да лекар игнорише ниску температуру, онда је потребно тражити новог доктора“, закључио је лекар.
Раније је професор на катедри за вирусологију биолошког факултета Алексеј Аграновски изјавио да потенцијалну опасност не представљају све мутације ковида, већ само варијанте са одређеним својствима, на пример, са већим степеном заразе.
Лекови - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
РУСИЈА
Путин: Поред вакцина ускоро стижу и лекови против короне
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала